Nyhetsarkiv

Lyssna

Ämnesområden
År

Välkommen till Folkhälsomyndighetens nyheter. Här hittar du våra pressmeddelanden, nyheter, pressinbjudningar. Vill du ha hjälp med pressfrågor, kontakta presstjänsten, 010-205 21 00.

234 träffar inom Nyheter

  • WHO: Spridning av mpox är ett internationellt hälsohot

    Publicerad:

    WHO har beslutat att spridningen av sjukdomen mpox ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). Flera afrikanska länder är drabbade, framför allt Demokratiska republiken Kongo.

  • Äldre hbtq-personer oroas för framtida vård och omsorg

    Publicerad:

    En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att det finns stora kunskapsluckor inom forskningen när det gäller äldre hbtqi-personers hälsa och livsvillkor. Samtidigt visar rapporten att många äldre hbtq-personer känner oro för framtida vård och omsorg och att äldre sexuella minoriteter löper en

  • Förebyggande insatser och tidig identifiering av hiv i uppdaterad strategi

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten har tagit fram en uppdaterad nationell strategi mot hiv, aids och vissa andra sexuellt överförbara infektioner (STI). Strategin, och den kommande handlingsplanen, ska bidra till att skapa förutsättningar för en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa.

  • Seminariedag under Stockholm Pride om hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter

    Publicerad:

    Flera av de hbtqi-strategiska myndigheterna i Sverige samlas för första gången på Pride House den 31 juli för en gemensam seminariedag. Seminarierna är öppna för alla och ska sprida kunskap om arbetet med att stärka rättigheter, hälsa och livsvillkor för hbtqi-personer i hela landet.

  • Ny rapport: Antalet fall av hepatit har minskat i Sverige

    Publicerad:

    Antalet rapporterade fall per år av både hepatit B och C har minskat i Sverige de senaste åren. Men alla personer som är infekterade känner inte till sin diagnos, och arbetet med att nå fler för testning måste fortsätta, visar en rapport som publiceras i samband med Världshepatitdagen den 28 juli.

  • Viktigt att de yngsta barnen skyddas från kikhosta

    Publicerad:

    Kikhosta kan vara livshotande för små barn, och antalet rapporterade fall av sjukdomen fortsätter att öka i Sverige. Därför är det viktigt att vaccinera små barn och att skydda spädbarn från smitta. Även gravida bör vaccinera sig.

  • Ensamhet kan öka risken för depression

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten publicerar nu det första av fyra faktablad som uppmärksammar vikten av att motverka ensamhet. Faktabladet visar på ett tydligt samband mellan ensamhet och psykisk ohälsa.

  • Mindre intensiv säsong för luftvägsvirus

    Publicerad:

    Vinterns spridning av luftvägsvirus bedöms som helhet ha varit mindre intensiv än föregående säsong under toppveckorna eftersom spridningen av influensa, covid-19 och RS-virus inte kulminerade samtidigt och topparna blev lägre.

  • Antibiotikaförsäljningen och antibiotikaresistensen fortsätter att öka visar årsrapport

    Publicerad:

    Under 2023 fortsatte antibiotikaförsäljningen att öka i Sverige. Samtidigt fortsatte antibiotikaresisten att öka, och antalet fall med bakterier med ESBL-CARBA var det högsta någonsin. Det visar rapporten Swedres-Svarm 2023 från Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

  • Fortsatta rekommendationer för vaccination mot covid-19

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten har beslutat om fortsatta rekommendationer om vaccination mot covid-19. Rekommendationerna gäller tillsvidare.