Seminariedag under Stockholm Pride om hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter
LyssnaDe hbtqi-strategiska myndigheterna i Sverige samlas på Pride House för att tillsammans sprida kunskap om hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter.
Myndigheter om hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter
Kunskapen om hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter behöver öka. Därför samlas flera av Sveriges hbtqi-strategiska myndigheter på Pride house, för att berätta om och diskutera det arbete som sker nationellt. Det hbtqi-strategiska arbetet är vårt gemensamma ansvar – tillsammans är vi starka.
Folkhälsomyndigheten är en av tolv hbtqi-strategiska myndigheter i Sverige. Vi har i uppdrag att genomföra och följa upp regeringens handlingsplan samt att samordna och ge stöd till de hbtqi-strategiska myndigheterna. Handlingsplanens fokusområden är bland andra våld och diskriminering, hälsa- sjukvård och sociala tjänster.
Livesändning av seminarierna
Seminarierna kommer att sändas digitalt live och kan även ses i efterhand. Livesändningen har en begränsning på antalet deltagare. Ingen föranmälan behövs. Seminarierna teckenspråkstolkas.
Länk till livesändningen (zoom.us)
Program
11:00–11:45
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg inledningstalar.
Öppningsanförande av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Hannah Sörbom, utredare på Folkhälsomyndigheten, presenterar de hbtqi-strategiska myndigheternas arbete.
12:00–12:45
Äldre hbtqi-personer – hälsa, livsvillkor och behov av vård och omsorg
Välkommen till ett samtal om äldre hbtqi-personers hälsa, livsvillkor och behov av vård och omsorg. Utifrån nya kartläggningar presenterar Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen en nulägesbild och samtalar om resultaten.
- Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen
13:00–13:45
En farlig livsviktig insats – att läsfrämja queerlitteratur
I en tid då queerlitteratur förbjuds på skolor och bibliotek världen över behöver vi tillsammans kraftsamla för att främja litteraturen. Kulturrådet bjuder in till ett samtal om vikten av att möta queera berättelser som ung och värdet av läsfrämjande insatser.
- Kulturrådet
14:00–14:45
Omvändelseförsök av hbtq-personer – hur ser utsattheten ut och vilket stöd finns att få?
Välkommen på ett seminarium om omvändelseförsök av hbtq-personer och erfarenheter av hedersrelaterat våld. Vi belyser hur utsattheten ser ut och vilken typ av stöd som finns att få som utsatt. Vi frågar oss också: var ligger frågan om kriminalisering av omvändelseförsök av hbtq-personer politiskt?
Mucf presenterar sin rapport om omvändelseförsök och Jämställdhetsmyndigheten belyser frågan utifrån hedersrelaterat våld och förtryck. Därefter presenterar Polisen vilket stöd som finns inom ramen för polisutredning. Riksdagens hbtqi-nätverk via Ulrika Westerlund berättar om det politiska arbetet för förbud mot omvändelseförsök.
Seminariet avslutas med ett panelsamtal.
- Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Polisen
15:00–15:45
Hur mår bisexuella?
Bisexuella har sämre livsvillkor, livskvalitet och hälsa än såväl homosexuella och heterosexuella. I seminariet presenterar Folkhälsomyndigheten forskningsbaserade resultat om öppenhet, bemötande i samhället, relationer, sexualitet, samt fysisk och psykisk hälsa.
- Folkhälsomyndigheten
16:00–16:45
Diskriminering av hbtqi-elever: en del av skolans vardag?
Ingen får utsättas för diskriminering i skolan. Ändå händer det. Seminariet handlar om hur arbetet mot diskriminering som har samband med sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck kan bli en del av skolans och elevernas vardag.
- Diskrimineringsombudsmannen
16:45–17:00
Avslutande ord
Målgrupp
Seminariet är kostnadsfritt, öppen för alla och ingen föranmälan behövs. Lokalen har en begräsning av antalet platser så först till kvarn gäller.
Observera att Stockholm Pride omfattas av polisens beslut om totalt väskförbud. Det innebär att inga väskor får medtagas in på Pride House.
Mer information om väskförbud (stockholmpride.org)
Kontakt
För frågor kontakta Anna Wetterqvist, anna.wetterqvist@folkhalsomyndigheten.se