Dialog om barns och ungas möjligheter att vara fysiskt aktiva och äta hälsosamt

Lyssna

Vi bjuder in till digital dialog om kommuners möjlighet att bidra till barn och ungas fysiska aktivitet och att äta hållbart och hälsosamt. Dialogen är uppdelad på två digitala möten.

Datum: 25 oktober 2024 - 08 november 2024
Plats: Digitalt, från egen enhet

Upplägg

Vid det första dialogmötet tar vi upp nuläget när det gäller barns och ungas fysiska aktivitet och livsmedelskonsumtion, och diskuterar kommunens möjligheter och hinder. På möte två återkopplar och följer vi upp kloka tankar och idéer från första dialogen.

Dialog 1

Fredag 25 oktober 09.00 – 12.00. Digitalt möte dvs flera från kommunen kan delta.

Dialog 2

Fredag 8 november 09.30 – 11.00. Återkoppling och uppföljning från dialog 1.

Målgrupp

Kommuners förvaltningschefer, folkhälsostrateger, hållbarhetsstrateger, samhällsplanerare och andra funktioner som arbetar inom områdena.

Anmälan

Anmälan är nu stängd (17 oktober).

Kontakt

För frågor om dialogerna och anmälan: Pia Lindeskog

pia.lindeskog@folkhalsomyndigheten.se

Bakgrund

Mat och fysisk aktivitet är grundläggande för hälsa och välbefinnande. Idag är den fysiska aktiviteten låg och stillasittandet omfattande, inte minst hos barn och unga, vilket orsakar onödig ohälsa och kostnader för samhället. Dagens konsumtion av mat leder till en stor sjukdomsbörda och för tidig död, men också en stor belastning för klimat och miljö.

Det är många arenor och aktörer som påverkar människors förutsättningar för fysisk aktivitet och att äta hållbart och hälsosamt. Många av dessa finns i lokalsamhället och inom kommunens geografiska och organisatoriska gränser.

Kommunen har ett stort ansvar för att bidra till att invånarna har goda förutsättningar för fysisk aktivitet och att äta hälsosamt och hållbart. Det kan till exempel handla om vad som görs inom skola, samhällsplanering, kommunens policy och riktlinjer, kommunens måltidsservice, samverkan med näringsliv.

Folkhälsomyndigheten har ett regeringsuppdrag ökad fysisk aktivitet med särskilt fokus på barn och unga. Folkhälsomyndigheten har också ett gemensamt regeringsuppdrag med Livsmedelsverket om att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion med särskilt fokus på socioekonomiska skillnader.

Uppdragen redovisas till regeringen i början av 2025. Under arbetets gång har vi kontakt med många aktörer och dialogerna med kommuner kommer att ge viktiga inspel i detta.