”Jag gör ju bara mitt jobb!”
Uppslutningen var imponerande när Tallviksgården, Brännagården, Renens serviceboende och Renens gruppboende i Överkalix fick diplom som Sveriges första antibiotikasmarta äldre- och funktionshinderomsorger i Sverige.
– Det är en stor ära att få diplom för att bara göra sitt jobb! utbrister Ann-Catrin Henriksson, hygienansvarig sköterska på Överkalix kommun.
Sofia Bengtsson, medicinskt ansvarig sköterska på Överkalix kommun, var stolt över diplomet som visar på ett fint förbättringsarbete kring basal hygien
Utmärkelsen firades med en ceremoni i Överkalix kommunhus den 13 februari 2025 där Vårdhygien Norrbotten delade ut diplomen till hygienombuden. Förutom omsorgspersonal, fanns även socialchef, medicinskt ansvarig sjuksköterska, enhetschefer, politiker, kommunalråd och kommundirektör på plats för att fira.
Därefter stod smörgåstårta uppdukad på respektive boende, bara att hugga in.
– Vi är väldigt stolta att bli uppmärksammade på detta sätt. Det visar att det arbete vi gemensamt i Överkalix kommun har lagt ner under årens lopp kring basal hygien, egenkontroller, förebyggande insatser och det goda samarbetet med vårdhygien Norrbotten har gett resultat, säger Sofia Bengtsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Överkalix kommun.
Antibiotikasmart tips
Det var under hösten 2024 som vårdhygien Norrbotten tipsade om Antibiotikasmart Sverige och möjligheten att bli diplomerade.
– Vi började då aktivt att jobba med de fastställda kriterierna för att nå en diplomering. Idag har vi uppnått detta, och vill inspirera andra till att gå samma väg.
Att involvera alla i alla led har varit en framgångsfaktor.
– Allt från politiken till chefer, medarbetare, brukare och anhöriga, hela vägen uppifrån och ner och tillbaka igen.
Det behöver inte vara krångligt att förebygga smittspridning och infektioner, och därmed minska antibiotikakonsumtionen inom vård och omsorg, menar Sofia Bengtsson. Det handlar om att hjälpas åt.
– Det här är ett livsviktigt arbete som vi alla måste jobba för. Nu hoppas jag att vi kan fortsätta arbeta med Antibiotikasmart Sverige i andra kommunala verksamheter.
Glada miner i Överkalix kommunhus när diplomet till Sveriges första antibiotikasmarta äldre- och funktionshinderomsorger delades ut.
En diplomerad antibiotikasmart äldre- och funktionshinderomsorg arbetar med att…
- noga följa hygienrutiner
- ge en god och säker vård
- minska behovet av antibiotika.
Antibiotikasmart Sverige leds av Folkhälsomyndigheten, RISE Research Institutes of Sweden, Nationell arbetsgrupp Strama och ReAct – Action on Antibiotic Resistance, i samarbete med flera kommuner och regioner. Initiativet genomförs med finansiering av Vinnova under fem år, samt ovan nämnda aktörer.