Antibiotikasmart Sverige – självklart för oss i Mölndal
Att arbeta antibiotikasmart är både självklart och logiskt. Därför fanns det ingen tvekan när möjligheten att anmäla sig till Antibiotikasmart Sverige dök upp tidigt i våras.
Karin Blomqvist, den medicinskt ansvariga sjuksköterskan på vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad, såg möjligheterna. Därför ledde hon in verksamheten i Antibiotikasmart Sverige. Med det systematiska tänket och det tydliga arbetssättet hoppas Karin och hennes kollegor på att kunna göra arbetet med vårdhygien både enklare och mer framgångsrikt. Men resan innebär också utmaningar.
Kunskap samlades
Enheterna inom vård- och omsorgsförvaltningen har arbetat länge med frågor kring vårdhygien och antibiotika, framförallt med egenkontroller. Men på olika sätt och ofta i stuprör. Med hjälp av Antibiotikasmart Sveriges kriterier blir det nu möjligt att samla kunskapen på en och samma plats i ett mer strukturerat och enkelt arbetssätt.
– Kriterierna är inga konstigheter, de svarar upp till de rutiner vi redan har. De är en hjälp, inte en börda, sammanfattar Karin Blomqvist.
Hur började resan mot ett antibiotikasmart arbetssätt?
– Vi bjöd in oss till ett möte med bland andra förvaltningsdirektören där vi berättade om Antibiotikasmart Sverige, och att arbetssättet är en god hjälp för oss. De blev intresserade, och vi fortsatte då att prata med andra chefer. Sedan bokade vi ett möte med Antibiotikasmart Sverige där vi tittade på kriterierna.
Utifrån dialogen med Antibiotikasmart Sverige, tog Karin fram ett stort excel-blad med kriterierna och alla boendeenheter i kommunen. Rutorna färgkodades och bladet lades på en digital plattform dit alla enhetschefer ska kunna logga in, hitta sin verksamhet och fylla i aktuella rutor.
– På så sätt har vi en tydlig översikt över vad som gjorts och var man kanske behöver ta fram en handlingsplan. Dessutom ser alla vad andra gjort, vilket fungerar både som piska och morot.
Samarbete och resultat
Stödet från både Antibiotikasmart Sverige och politiker har varit avgörande. Politikerna efterfrågar resultat, och det ger verksamheterna en extra push. Samtidigt har samarbetet med förvaltningen varit föredömligt.
– Det har fungerat jättebra. Genom att förankra arbetet på ledningsnivå har vi kunnat öka medvetenheten och gjort det enklare för enhetscheferna att prioritera antibiotikasmarta rutiner bland andra viktiga frågor. Samtidigt har Antibiotiasmart Sverige stöttat oss hela vägen.
En annan framgångsfaktor är att flera säger samma sak, flera gånger.
– Det är inte bara jag som tjatar. Vi visar att vi når resultat och har koll, och cheferna kan med stolthet säga att i vår verksamhet jobbar vi med detta. Det blir en trygghet för både patienter och anhöriga.
Slutligen har det varit hjälpsamt att hygienarbetet fanns på agendan sedan tidigare.
– Att hoppa på tåget var därför självklart.
Utmaningar på vägen
Men allt är inte alltid enkelt. Under resans gång har Karin och hennes kolleger ställts inför utmaningar i sitt kriteriearbete. En av de största har varit förvaltningens storlek – olika enheter med olika förutsättningar kräver olika anpassningar. Det har också funnits okunskap att hantera i verksamheten.
– Sjuksköterskor behöver informera personalen på boendena om en mängd saker, allt från stödstrumpor och stomi-påsar till antibiotika. Så det är svårt att få plats med allt som måste kommuniceras.
Andra utmaningar är nyanställda som ännu inte har all den kunskap som krävs och kanske heller inte förstår svenska så bra.
Med sikte på diplomering
Det mest inspirerande med Antibiotikasmart Sverige är att se resultatet av arbetet. Förvaltningen siktar på att diplomera sig – och är en god bit på väg.
– Diplomering är en kvalitetsstämpel. Det är en symbol för att hela teamet jobbar mot samma mål och det ger en ökad känsla av stolthet och engagemang bland medarbetarna. Enheterna rapporterar gärna om sina framsteg, vilket skapar pepp.
Karin är optimistisk inför framtiden.
– Jag tror på att vi alla inom förvaltningen kommer att bli antibiotikasmarta så småningom. Alla vill göra rätt. Alla vet att detta är så superviktigt.
Friskare personal, friskare patienter
Det är inte bara patienterna som håller sig friskare tack vare hygienrutiner. Även personalen blir friskare av detta.
– Att exempelvis sköta svårläkta sår hos våra patienter skapar ett lidande för patienten, kostar pengar, tar tid från verksamheten och sliter på personalen. Om vi har basala hygienrutiner på plats har vi mycket vunnet – och såväl patient som personal håller sig friskare.
Omsorgsförvaltningen i Mölndal sprider gärna sitt goda arbetssätt. De har därför börjat involvera privata äldreboenden i kommunen samt skolförvaltningen.
Vad lockade er med konceptet Antibiotikasmart?
De olika kriterierna. När vi satte oss in i dessa såg vi att de var fullt rimliga. Plus att någon annan – Antibiotikasmart Sverige och politikerna – säger samma sak som vi. Hygien är a och o för ett friskare liv utan antibiotika.
Karin Blomqvist, den medicinskt ansvariga sjuksköterskan på vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad. Foto: Karin Setterberg.