Gästrike Vatten: Resan mot ett antibiotikasmart Sverige
I en tid där antibiotikaresistens hotar vår framtid, går Gästrike Vatten i bräschen för ett antibiotikasmart Sverige. Med en eldsjäl som miljöingenjören Stina Wik i spetsen har bolaget blivit den första VA-verksamheten i Sverige att fullt ut diplomeras som antibiotikasmart.
Miljöingenjör Stina Wik på sin arbetsplats Gästrike Vatten. Foto: Hannah Moström.
Just som solen tittade fram en torsdag i slutet av januari, tog Stina Wik emot diplomet.
- En milstolpe, ett kvitto på arbetet vi lagt ner. Diplomeringen gör vårt arbete synligt och öppnar dörrar för viktiga samtal om antibiotikafrågan. Vi hoppas att detta ska inspirera andra att haka på.
En inbjudan till förändring
En vårdag 2021 nådde en inbjudan från Antibiotikasmart Sverige fram till Gästrike Vatten. Verksamheten var inbjuden att lyssna på några seminarier om hur VA-sektorn kan bidra till att motverka antibiotikaresistens. Stina var inte med då, men hennes kolleger inspirerades, och anmälde bolagets intresse att hjälpa till med att ta fram och pilottesta kriterier för vad som är antibiotikasmart. När Stina kom in i bilden, blev hon den drivande kraften i arbetet mot diplomeringen av Gästrike Vatten.
- Vi ville vara med från början, hela vägen, ler hon.
Identifiera potentiella källor
Så, under de senaste åren, har Gästrike Vatten arbetat målmedvetet med kriterierna. Först som piloter, sedan som VA-verksamhet med sikte mot att bli diplomerade.
- Vi har inlett dialog med miljöavdelningarna i de fem kommunerna som vi förser med rent vatten. Genom att samla information har vi kunnat identifiera potentiella källor till antibiotika i avloppsvattnet.
Ett huvudkriterium är att regelbundet mäta halten av antibiotika i avloppsvattnet.
- Att provta för antibiotikasubstanser ingår inte i normala provpaket, men vi kunde enkelt addera ytterligare analyser för att möta provtagningskriterierna.
”Det här löser vi!”
Chefsstöd, samarbeten, vägledningar, uppföljningar – och kul på jobbet – har varit framgångsfaktorer. Det har varit en anda av ”Det här löser vi”.
- Vi har fått fantastiskt stöd från våra chefer som har gett oss både tid och resurser att jobba tillsammans, över avdelningsgränserna. Tack vare detta, har vi kunnat lära oss av varandra och se på saker från olika perspektiv.
Stina medger att hon och kollegerna ibland har fastnat i sina egna idéer eller haft brist på uppslag.
- Då har vi pratat igenom det internt. Om vi fortfarande inte har kommit vidare har vi kunnat ta upp våra tankar med kriterieledarna, vilket har hjälpt oss att komma på rätt spår igen.
Allt detta har bidragit till en känsla av glädje och driv.
- Och det har tagit oss framåt.
Avsätt tid – även för snedsteg
Gästrike Vatten ser fram emot att fortsätta arbetet med de antibiotikasmarta kriterierna. Stina hoppas att fler VA-verksamheter i landet kommer att följa deras exempel och tillsammans kartlägga spridningen av antibiotika i Sverige.
Vilket medskick har du till andra VA-verksamheter?
- Ta möjligheten att haka på Antibiotikasmart Sverige! Bolla idéer med Antibiotikasmart Sverige och andra aktörer, och kom ihåg att avsätta tid för arbetet – även för snedsteg. Tillsammans kan vi göra skillnad.
Miljöingenjör Stina Wik tar emot diplomet som visar att Gästrike Vatten nu är en antibiotikasmart verksamhet. Foto: Daniel Nordgren och Hannah Moström