”Vårt teambaserade arbetssätt har varit nyckeln till framgång”
Hösten 2023 påbörjade Nybro hälsocentral sin resa mot att bli en antibiotikasmart verksamhet. Från att ha varit pilotverksamhet i Antibiotikasmart Sverige arbetar de nu systematiskt med smittförebyggande åtgärder och att öka kvaliteten av antibiotikaanvändningen. Detta har blivit möjligt tack vare engagemang från hela vårdcentralens personal.
Primärvården, och särskilt vårdcentraler, står inför en mängd utmaningar när det gäller att hantera antibiotikafrågan på ett hållbart sätt. Som första kontaktpunkt när patienter söker vård för infektioner har de ett stort ansvar för ansvarsfull förskrivning av antibiotika. 2023 tog Nybro hälsocentral steget att bli pilotverksamhet i Antibiotikasmart Sverige, för att stärka det förebyggande arbetet och utveckla ett strukturerat arbetssätt kring utskrivningen av antibiotika.
Utmaningar i primärvården
– Vi är första anhalten vid infektioner och det är vårt ansvar att bedöma om antibiotika behövs eller inte. Det kan vara svårt att förklara för patienter varför de inte får antibiotika, särskilt via telefon, säger distriktssköterskan Herman Björksved Boberg.
Herman och hans kollegor, läkaren Ismael A. Sharot, medicinska sekreteraren Catrin Holgersson och undersköterskan Karin Appelqvist, är teamet som ansvarar för utbildning av personal och patienter, förbättrad diagnostik och uppföljning av antibiotikaförskrivningen.
Nybro hälsocentral lockades av Antibiotikasmart Sveriges kriterier och stödet i att skapa tydliga strategier för att öka kvaliteten av antibiotikaanvändningen.
– Vi vill att antibiotika ska vara hållbart för framtiden. Målet är att ge rätt behandling till rätt patient och minska osäkerheten som kan leda till överanvändning, säger Herman.
Ismael förklarar att det strukturerade arbetssättet har gett dem en tydlig riktning för att optimera användningen, förbättra det förebyggande arbetet och en möjlighet att öka medvetenheten om riskerna med överdriven antibiotikaanvändning.
Viktiga insatser och framgångsfaktorer
En viktig del i arbetet har varit att prata öppet om antibiotikaanvändning och följa upp förskrivningen i relation till behandlingsrekommendationerna, vilket har lett till en markant förbättring. Att diskutera statistik och resultat har bidragit till att skapa en känsla av gemensamt ansvar och utveckling bland kollegorna.
– Vi har satsat på att utbilda både personal och patienter för att förbättra diagnostiken och därmed minska felaktiga förskrivningar. Vi har även spridit information om antibiotikaresistens via olika kanaler, såsom lokalmedia och väntrumsskärmar, säger Ismael.
Hela teamet är överens om att nyckeln till framgång har varit det teambaserade arbetssättet där alla på vårdcentralen är involverade. Regelbundna möten där alla reflekterar över sin roll har stärkt lagkänslan och delaktigheten.
– Som ansvarig för hygienfrågorna kopplat till antibiotika insåg jag dock att vi inte hade något hygienombud på arbetsplatsen. Det har vi idag, och vårt hygienombud ska utbilda sig och därefter lära vidare till samtliga yrkesgrupper. Vi vill att alla våra yrkesgrupper ska sprida viktig information till våra patienter som kan minska smitta och infektionsrisker, som i sin tur minskar behovet av antibiotika, säger undersköterskan Karin Appelqvist.
Många yrkesgrupper involverade
Idag har vårdcentralen kommit långt i sitt arbete, även om det fortfarande finns förbättringsmöjligheter.
– I dag är många yrkesgrupper involverade i processen innan antibiotika slutligen skrivs ut, men det finns potential att utveckla samarbetet ytterligare, förklarar Herman.
Ismael är också nöjd med framstegen och berättar att hälsocentralen nu uppfyller majoriteten av kriterierna för att bli en antibiotikasmart vårdcentral. Vårdcentralen hoppas, som första enhet i regionen, att bli diplomerade som antibiotikasmart verksamhet under 2025. Under tiden fortsätter de arbeta med att förbättra samarbetet och patientinformationen.
Läkaren Ismael A. Sharot, undersköterskan Karin Appelqvist och distriktssköterskan Herman Björksved Boberg. Längst fram medicinska sekreteraren Catrin Holgersson. Foto: Maria Sundbaum.
Citat
”Vi vill att alla våra yrkesgrupper ska sprida viktig information till våra patienter som kan minska smitta och infektionsrisker, som i sin tur minskar behovet av antibiotika”, säger undersköterskan Karin Appelqvist.
Så arbetar Nybro hälsocentral
Strukturerat och teambaserat arbetssätt
Alla på vårdcentralen är delaktiga i arbetet med antibiotika. Genom regelbundna möten och samarbete tar varje yrkesgrupp ansvar för att optimera antibiotikaanvändningen, med fokus på rätt diagnos och information till patienterna.
Systematisk utbildning och patientinformation
Personalen får regelbunden utbildning för att förbättra diagnoser och undvika onödig antibiotikaförskrivning. De informerar aktivt patienter om antibiotikaresistens och varför antibiotika ibland inte behövs, vilket skapar trygghet.
Förebyggande arbete och uppföljning av förskrivning
Vårdcentralen följer upp antibiotikaförskrivning och diskuterar resultat för att ständigt förbättra sitt arbete. Detta skapar ett gemensamt ansvar och kontinuerlig utveckling.