Bli en Friskare förskola
Infektioner är vanligt bland barn i förskoleåldern och sprids lätt i förskolan eftersom många vistas tillsammans på en begränsad yta.
Genom att arbeta systematiskt med hygien, smitta och infektioner på förskolan är det möjligt att minska risken för smittspridning. Det i sin tur främjar såväl barnens som personalens hälsa, och kan bidra till att barn i högre grad kan delta i den pedagogiska verksamheten. Dessutom bidrar en minskad smittspridning till att barn, personal och närstående kan slippa infektioner och onödiga antibiotikabehandlingar.
Kriterier för en friskare förskola
Kriterier för en friskare förskola har tagits fram i samverkan och i dialog med berörda aktörer. Kriterierna riktar sig till dig som arbetar som rektor för en förskola, som hygienansvarig pedagog eller som medarbetare på förskolan.
Syftet med kriterierna är att ge stöd till förskolor att driva ett systematiskt kvalitetsarbete om att förebygga smitta i förskolan.
Syftet är även att ge förslag på material och aktiviteter som kan underlätta i arbetet. Förskolor som uppfyller kriterierna kan bli diplomerade. Genom ett diplom kan ni lyfta fram att ni arbetat för en friskare förskola och ett antibiotikasmart Sverige.
Vägledning Smitta i förskolan
Arbetet för en Friskare förskola knyter an till delar av Folkhälsomyndighetens vägledning Smitta i förskolan. Därför är det bra att ha den till hands i arbetet. Vägledningen tar även upp de regelverk och rekommendationer som berör det smittförebyggande arbetet i förskolan, som till exempel miljöbalken.
Kontakta oss och bli antibiotikasmart
Är du intresserad av att veta hur din verksamhet kan arbeta med kriterierna?