Uppföljning av kriterier förskola

Här framgår hur ni som verksamhet visar hur ni uppfyllt kriterierna för att bli diplomerade. Kontakta oss när ni arbetat med kriterierna och är redo att bli diplomerade.

Organisation och samverkan

Kriterium 1

Extern samverkan: Förskolans ledning har etablerat en kontakt med andra organisationer för att samverka och få stöd i förskolans smittförebyggande arbete.

Uppföljning av kriterium 1

Svara ja eller nej om ni diskuterat nuvarande former för samverkan med och stöd från andra organisationer samt reflekterat över behov och förutsättningar. Svara ja eller nej om ni har en kontaktlista så att personalen vart de kan vända sig med olika typer av frågor om hygien och smittskydd. Beskriv kort hur formerna för samverkan ser ut gällande frågor om hygien och smittskydd (exempelvis gällande hygienrutiner, utbildning, utbrottshantering eller sjuka barn).

Kriterium 2

Intern organisation: Förskolan har utsett ombud med uppgift att stötta i arbetet med tillämpning och uppföljning av smittförebyggande rutiner (hygienombud).

Uppföljning av kriterium 2

Bifoga en uppdragsbeskrivning för hygienombud.

Arbetssätt för smittförebyggande åtgärder

Kriterium 3

Förskolan har kartlagt sitt nuvarande arbete med hygienrutiner, sjuka barn och den städning som pedagogerna ansvarar för samt identifierat eventuella behov av förbättringar eller åtgärder.

Uppföljning av kriterium 3

Bifoga en kartläggning. Ni kan bifoga checklistan från Antibiotikasmart Sverige. Det går även bra att bifoga en kartläggning framtagen inom en region och kommun. Till exempel finns ett protokoll från smittskydden i region Värmland och Västra Götaland.

Beskriv även varifrån ni har utgått när ni skapat era hygienrutiner, till exempel kommunen, regional smittskyddsenhet, nationell vägledning eller någon annanstans ifrån.

Kriterium 4

Förskolan har upprättat en handlingsplan baserad på resultaten av kartläggningen.

Uppföljning av kriterium 4

Bifoga en handlingsplan. I en handlingsplan bör följande framgå; identifierade förbättringsområden, målet som ni vill uppnå, den planerade åtgärden för att nå målet, person eller funktion som är ansvarig för genomförande av åtgärden, datumet för genomförande. I fall där uppföljningar av åtgärder redan gjorts bör också resultaten vid uppföljningarna framgå. Använd gärna Antibiotikasmart Sveriges mall för handlingsplan.

Kriterium 5

Förskolan har genomfört sitt förbättringsarbete enligt en upprättad handlingsplan.

Uppföljning av kriterium 5

Bifoga mallen för förbättringsarbete från Antibiotikasmart Sverige.

Kunskap och kompetens

Kriterium 6

Personal: Förskolans personal har utbildning i grundläggande hygien, infektioner och smittskydd. Det finns en plan för hur personalen kan få information och utbildning regelbundet utifrån behov.

Uppföljning av kriterium 6

Beskriv kortfattat planen för hur personalen får information och utbildning om grundläggande hygien, infektioner och smittskydd.

Kriterium 7

Barn: Förskolan har haft pedagogiska aktiviteter för barnen om hälsa och hygien.

Uppföljning av kriterium 7

Beskriv kortfattat vad ni genomfört för pedagogiska aktiviteter om hälsa och hygien.

Uppföljning

Kriterium 8

Förskolan har en dokumenterad struktur för hur hygien- och smittskyddsarbetet kontinuerligt följs upp och återrapporteras till berörda chefer och medarbetare.

Uppföljning av kriterium 8

Bifoga en kort beskrivning av hur arbetet dokumenteras och återrapporteras till chefer och medarbetare.

Ni kan även bifoga årshjul om ni vill. Ni kan även resonera utifrån nedanstående frågor:

  • När genomförs en ny översyn av kriterierna?
  • Hur hålls frågorna levande?
  • Hur planerar ni för återkommande aktiviteter som behöver göras med viss regelbundenhet?
  • Hur tar ni vara på lärdomar?