Fördjupningskriterier för vårdcentraler

Här följer ett antal kriterier som förslag på ytterligare antibiotikasmarta arbetssätt. Dessa kriterier riktar sig till verksamheter som vill ta sitt arbete framåt ytterligare. Det finns inget krav på uppföljning av dessa kriterier för diplomering men om ni vill dela med er av ert arbete till andra verksamheter bidrar ni till en erfarenhetsbank med exempel på hur verksamheter kan arbeta antibiotikasmart.

1. Verksamheten har ett tydligt samarbete inom antibiotika- och vårdhygienområdet mellan läkare på enheten och samarbetspartners inom hemsjukvård och/eller särskilt boende

Syfte

Att involvera aktuella samarbetspartners inom kommunal hälso- och sjukvård eller andra aktörer för att få en helhetsbild över antibiotikaförskrivning, indikationer/diagnostik samt förebyggande av infektioner.

Exempel

Att till exempel med en dokumenterad beskrivning tydliggöra hur samarbetet ska ske.

Tillsammans kan verksamheterna specificera ett styrdokument där aktörernas ansvar vid misstänkt infektion (till exempel urinvägsinfektion och bensårsinfektioner) förtydligas, vilka kommunikationsvägar som ska användas och vilka arbetssätt som krävs för att skapa en säker och individanpassad vård.

Ett bedömningsunderlag för de vanligaste infektionerna i verksamheterna för att bland annat kunna särskilja asymtomatisk bakteriuri från urinvägsinfektion och koloniserade sår från infekterade sår kan underlätta.

Så kan ni visa hur ni arbetat med kriteriet

Beskriv samarbetet och bifoga eventuella gemensamma dokument

2. Verksamheten genomför minst ett förbättringsarbete inom antibiotika- och hygienområdet som involverar hemsjukvård och/eller särskilt boende.

Syfte

Att öka kvaliteten inom området samt förbättra samverkan mellan enheten och särskilda boenden, hemsjukvård eller övrig verksamhet där enheten har ett uppdrag.

Exempel

Hitta kontaktytor mellan verksamheterna för att till exempel öka kunskapen om handläggning av ABU och akut cystit på särskilt boende.

Information om urinvägskateterhantering hittar ni på vrismart.se och vårdhandboken.se.

Filmen om Akut cystit hos äldre på Vimeo.

Samarbeta kring handläggning av lokala bensårsinfektioner. Information om sår finns bland annat på sarsmart.se

Föreläs för hemsjukvårdspersonal om till exempel svårläkta sår, asymtomatisk bakteriuri och urinvägsinfektioner

Genomför antibiotikaronder, till exempel en gång i veckan, då alla patienter som står på antibiotika gås igenom. Identifiera eventuella förbättringsområden. Inspiration kan hämtas från slutenvården: Strama Rapport antibiotikaronder Feb 2019.

Så kan ni visa hur ni arbetat med kriteriet

Beskriv förbättringsarbetet, utfall och vilken effekt ni märkt. Använd gärna Antibiotikasmarts mall för förbättringsarbete.

3. Verksamheten följer upp och reflekterar över andra indikatorer för att öka kvaliteten på sin antibiotikaförskrivning.

Syfte

Att identifiera och följa angelägna indikatorer som inte tas upp i Primärvårdskvalitet. Detta kan ge en bredare bild av antibiotikaförskrivningen på enheten.

Exempel

Exempel på indikatorer:

  • Allergi J01CE – Penicillin: Listade patienter ska ha validerade allergi-signaler i sina journaler.
  • Övriga diagnoser som används vid antibiotikaförskrivning och som inte ingår i de vanligaste diagnoserna inom primärvård.
  • Hur många listade har fått >3 antibiotikarecept senaste året.
  • Hur mycket antibiotika som förskrivs genom Pascal och därmed inte redovisas i Primärvårdskvalitet eller liknande system för diagnoskopplade data.
  • Till exempel följa upp vad patienterna har lärt sig efter ett infektionsbesök på enheten. Kan göras inom ramen för ett ST-kvalitetsarbete
  • Skillnader i förskrivningsmönster mellan de förskrivande läkarna på enheten. I förekommande fall, vilka är tänkbara förklaringar till detta.

Så kan ni visa hur ni arbetat med kriteriet

Beskriv vilka indikatorer ni har valt att följa, hur ni ligger till i dessa och vad ni tror påverkar era siffror.