Alla informationsbrev
-
Ny metod för påvisning av Schistosoma spp DNA
PubliceradFolkhälsomyndigheten inför en realtids-PCR-metod för detektion av parasiten Schistosoma i urin, feces och biopsier. Metoden kompletterar befintlig metodik för påvisning av maskägg med mikroskopi, samt serologi. PCR kan…
-
Ny metod för påvisning av kokoppsvirus
PubliceradFolkhälsomyndigheten kan nu erbjuda specifik PCR - analys för påvisning av kokoppsvirus. Tidigare diagnosticerades kokoppor med en bred ortopox-PCR med efterföljande sekvensering för speciesbestämning.
-
Renovering av säkerhetslaboratoriet vid Folkhälsomyndigheten – information till beställare
PubliceradFolkhälsomyndighetens säkerhetslaboratorium kommer att renoveras med start den 2 september 2024. Renoveringen beräknas vara klar inom ett år. Folkhälsomyndigheten kommer att tillhandahålla samma analyser som vanligt under…
-
Efterfrågan på mpox-diagnostik kan komma att öka
PubliceradEfterfrågan på mpox-diagnostik kan komma att öka med anledning av utbrottet av mpox klad 1b i Afrika och det första fallet av den nya varianten i Sverige. Primärdiagnostik bör även fortsatt ske regionalt, men vid…
-
Flera importerade fall av oropouchefeber i Europa
PubliceradUnder sommaren 2024 har ett tjugotal fall av oropouchefeber diagnostiserats i flera europeiska länder. Samtliga fall är importfall efter resor till Kuba och Brasilien där stora utbrott pågår.
-
Tularemi – Sammanfattning av utbrottsåret 2023 och framåtblick på 2024
PubliceradDiagnostik av tularemi (harpest) utförs på Folkhälsomyndigheten med serologisk metodik samt påvisning av Francisella tularensis genom nukleinsyrapåvisning (PCR) och odling. Under 2023 analyserades ett stort antal prov och…
-
Nytt mikrobiologiskt övervakningsprogram för Cryptosporidium
PubliceradFolkhälsomyndigheten har under 2023 utvärderat det mikrobiologiska övervakningsprogrammet för Cryptosporidium. Vi återupptar nu övervakningen i syfte att utreda nationella utbrott och att bygga upp ökad kunskap kring…
-
Ny metod för påvisning av aktiv Schistosomainfektion
PubliceradFolkhälsomyndigheten kan nu erbjuda analys för påvisning av Schistosoma Circulating Anodic Antigen (CAA). Metoden kan tillämpas som tilläggsanalys i speciella fall då oklarhet kring infektionens aktualitet föreligger eftersom CAA endast utsöndras av…
-
Ny diagnostik för amerikanska encefalitvirus
PubliceradFolkhälsomyndighetens diagnostiska test ”amerikanska arbovirus” utgår eftersom produkten inte längre tillverkas. Testet ersätts av PCR och serologi, prover med motsvarande frågeställning kommer att skickas vidare till Bernhard Nocht Institut i Hamburg…
-
Öka patientsäkerheten – använd Folkhälsomyndighetens elektroniska remiss och provsvar
PubliceradAnvänd Folkhälsomyndighetens elektroniska remiss och provsvar för att beställa analyser och snabbare få tillgång till provsvar. Minskad manuell hantering av pappersremisser höjer också patientsäkerheten.
-
Utbrott av ebolavirus i Uganda
PubliceradEtt utbrott av ebolavirus Sudan pågår i Uganda, med rapporterade fall från flera regioner. Diagnostik utan fördröjning är viktigt för att begränsa risken för vidare smittspridning i vården och i samhället. Diagnostik för påvisning av ebolavirus Sudan…
-
Diagnostik för apkoppor nu tillgänglig i flera regioner
PubliceradEtt globalt utbrott av apkoppor pågår sedan i maj 2022 med nära 60 000 fall rapporterade. I Sverige har hittills 179 fall rapporterats och smittspridningen pågår fortfarande även om antalet nya fall har minskat.
-
Ny metod för påvisning av Acanthamoeba spp DNA
PubliceradFolkhälsomyndigheten har infört en realtids-PCR-metod för detektion av parasiten Acanthamoeba. Metoden kompletterar befintlig odlingsmetodik som fortsatt betraktas som guldstandard. Då PCR anses ha något högre känslighet kompletterar dessa metoder varandra…
-
Mikrobiologisk diagnostik vid vård av patienter från Ukraina
PubliceradEn del av de människor som flytt till Sverige från Ukraina kommer att behöva uppsöka vård i Sverige. Infektionssjukdomar som normalt är ovanliga i Sverige har i vissa fall en högre förekomst i Ukraina.
-
Nukleinsyrapåvisning för Huaiyangshan banyangvirus och Orientia tsutsugamushi för ökad diagnostisk beredskap vid fall med oklar feber efter resa i Sydostasien
Publicerad1 september 2021 införde Folkhälsomyndigheten två nya PCR-analyser för påvisning av högpatogena virus och bakterier.
-
Ett ökat antal fall av tularemi under sommaren 2021 jämfört med 2020
PubliceradUnder årets första åtta månader kan det konstateras en fördubbling av antalet fall av tularemi jämfört med 2020. I relation till ”tularemiåret” 2019 är förekomsten för 2021 lägre. Vi vill med anledning av detta uppmärksamma på förekomsten och den diagnostik…
-
Nytt diagnostikflöde ökar känsligheten för schistosomiasis och kortar ned svarstiden för negativa prov
Publicerad1 juni infördes ett immunokromatografiskt snabbtest för påvisning av antikroppar mot Schistosoma som initial screening av alla inkommande serumprov med frågeställning schistosomiasis. Svarstiden för negativa prov kortas…
-
Övergång till ELISA-kit för antikroppspåvisning av filaria och Entamoeba histolytica
PubliceradFör ökad kvalitetssäkring och minskad sårbarhet överfördes 1 juni 2021 all serologisk diagnostik av filaria och Entamoeba histolytica till CE-märkta ELISA-kit. Metoderna uppvisar likvärdig prestanda som befintliga…
-
För ökad kvalitetssäkring och minskad sårbarhet övergång till CE-märkta ELISA kit för Brucella species och Francisella tularensis
PubliceradEnheten för beredskaps- och smittskyddsdiagnostik på Folkhälsomyndigheten har utvärderat ELISA kit för serologisk diagnostik av Brucella species (spp) och Francisella tularensis (F. tularensis). De utvärderade CE-märkta…
-
Resistensbestämning av Brucella species och Burkholderia pseudomallei har övergått till buljongspädningsmetod
PubliceradI samarbete med det nationella referenslaboratoriet för antibiotikaresistens i Växjö (tillika EUCAST utvecklingslaboratorium för antibiotikaresistens) och andra europeiska projekt har det konstaterats att buljongspädningsmetodik…
-
Övergång från in house- till kit-baserad ELISA för Schistosoma, Echinococcus och Cysticerca (Taenia solium)
PubliceradEnheten för parasitologi på Folkhälsomyndigheten har utvärderat tre kit-baserade ELISA-metoder för serologisk diagnostik av följande agens: Schistosoma, Echinococcus och Cysticerca (Taenia solium).
-
Real-time quaking induced conversion (RT-QuIC), ny teknik för säkrare diagnos vid misstanke om Creutzfeldt-Jakobs sjukdom
PubliceradPrionsjukdom debuterar med varierande symtombild och diagnosen kan initialt vara svårfångad. Real-time quaking-induced conversion (RT-QuIC) är en ny metod för påvisning av felveckat prionprotein i likvor som betydligt ökat…
-
Diagnostik av coronavirus 2019-nCoV, ett nytt virus som orsakat ett utbrott av allvarlig lunginflammation i Kina
PubliceradVid årsskiftet upptäcktes ett nytt coronavirus (2019-nCoV) bland människor med koppling till en fisk- och djurmarknad i staden Wuhan i Kina. Det saknas ännu säker kunskap om virusets smittsamhet. Folkhälsomyndigheten har…
-
Oklar gastroenterit – glöm inte diagnostik för Cryptosporidium
PubliceradUnder hösten har ovanligt många fall av cryptosporidios diagnosticerats på landets kliniska mikrobiologiska laboratorier. Vi vill därför påminna om relevansen av provtagning för Cryptosporidium vid oklar gastroenterit…
-
Kombinerad analys för dengue- och chikungunyavirus från och med januari 2020
PubliceradDå dengue- och chikungunyainfektion är svåra att skilja kliniskt inför vi från årsskiftet en kombinerad analys för dessa virus. Det innebär att vid beställning av denguevirus, kommer även chikungunyavirus…
-
Många fall av tularemi diagnosticerade under hösten 2019
PubliceradSedan 24 juli har 982 fall av tularemi (harpest) anmälts till Folkhälsomyndigheten vilket är det högsta antalet sedan 1960-talet. Diagnosen fastställs för merparten av fallen serologiskt men i det akuta skedet är möjligheten…
-
Analyser för MERS-coronavirus efter den årliga vallfärden till Mecka
PubliceradFolkhälsomyndigheten analyserade 29 frågeställningar för MERS-coronavirus under tiden 17 augusti till 20 september 2019. Samtliga prover som analyserades var negativa för MERS-coronavirus.
-
Öka patientsäkerheten – använd Folkhälsomyndighetens elektroniska remiss
PubliceradAnvänd Folkhälsomyndighetens elektroniska remiss och svar för att beställa analyser och snabbare få tillgång till provsvar. Samtidigt minskar risken för fel som kan uppstå vid manuell hantering.
-
Glöm inte leptospira vid utredning av oklar feber
PubliceradLeptospiros är en bakteriesjukdom som kan drabba både människor och djur och orsakas av en spiralvriden bakterie (spirochet) av arten Leptospira interrogans. Bakterien förekommer i Sverige men orsakar sällan sjukdom, den förekommer…
-
Underdiagnosticering av chikungunya hos svenska resenärer från Thailand
PubliceradRunt 350 000 svenskar reser årligen till Thailand, främst under vintern. För de som kommer hem med feber, utslag och uttalad ledvärk är det viktigt att tänka på chikungunyavirus som möjlig orsak till symptomen.
-
Ny webbportal 10 april för information från Svenskt Laboratorienätverk Inom Mikrobiologi - SLIM
PubliceradFolkhälsomyndigheten ansvarar för att tillhandahålla information om myndighetens, landstingens och regionernas laboratorienätverk inom klinisk mikrobiologi, SLIM och de nationella referenslaboratorierna (NRL) för 36 olika mikrobiologiska…
-
Folkhälsomyndigheten kortar ner inkubationstiden av blododlingsflaskor vid misstänkt brucella till 14 dagar
PubliceradBrucella är en långsamväxande bakterie där förlängd odlingstid av blododlingsflaskor utförs för att säkert identifiera även låga nivåer. En genomgång av de odlingar i blodflaskor som…
-
Chikungunyavirus, en aktuell differentialdiagnos till dengue- och zikavirus, många smittade i Thailand denna vintersäsong
PubliceradThailands hälsoministerium har under januari-mars månad rapporterat om ett landsomfattande utbrott av chikungunyavirus med tyngdpunkt på landets södra delar, inklusive Phuket, som många svenskar besöker.
-
Diagnostik av Echinococcus multilocularis – rävens dvärgbandmask
PubliceradEchinococcus multilocularis, eller rävens dvärgbandmask, är ett mycket sällsynt fynd hos människa. Med anledning av att enstaka fall har konstaterats i Sverige under de senaste åren och att inhemsk smitta inte längre…
-
Förbättrad serologisk diagnostik av visceral leishmaniasis
PubliceradAntalet fall av leishmaniasis i icke-endemiska områden i Europa har ökat de senaste åren. I Sverige är leishmaniasis en ovanlig importsjukdom och laboratoriediagnostiken är avgörande för att verifiera diagnosen.
-
Rekordsäsong av West Nile-virus i Europa 2018
PubliceradUnder 2018 har 1 503 fall hittills av infektion med West Nile-virus (WNV) rapporterats till den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC. Det är under en och samma säsong mer än de fem föregående åren sammantaget.
-
Var uppmärksam på invasiv lungaspergillos vid svår influensasjukdom
PubliceradDen europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC belyser i en aktuell riskbedömning vikten av att vara uppmärksam på invasiv lungaspergillos hos fall med svår influensasjukdom, även hos tidigare friska.
-
Enterovirusorsakad meningoencefalit och fynd av enterovirus D68 i Sverige under 2018
PubliceradEnterovirussäsongen 2018 börjar närma sig sitt slut efter en lång och intensiv sommar. Hittills har det i år anmälts totalt 382 fall av enterovirusorsakad meningoencefalit vilket är flest antal fall under motsvarande…
-
West Nile-virus i Europa 2018, aktuell utbredning omfattar länder i sydöstra Europa och Balkan
PubliceradInfektion med West Nile-virus (WNV) rapporteras från stora delar av världen, till exempel från Asien, Afrika och Europa samt under de senaste tjugo åren även från Nordamerika. Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC…
-
Antalet anmälda fall av brucella går upp efter semesterperioder
PubliceradEfter semestrar och högtider då många reser till länder där brucella är endemiskt förekommande, ser vi på Folkhälsomyndigheten en ökning av diagnosticerade infektioner av brucella. För att undvika…
-
Toxocara – en ”svensk” orsak till eosinofili som i regel är självläkande
PubliceradToxocarainfektion är en relativt okänd zoonos i Sverige. Infektion med Toxocara ger som regel lindriga symtom och är oftast självläkande, men är bra att känna till då det är en av få inhemska parasiter…
-
Nationell övervakning av polio genom typning av enterovirus som orsakat viral meningoencefalit
PubliceradÄven om Sverige likt de flesta länder i världen har varit poliofritt i många år, är det för den globala utrotningen av denna sjukdom, viktigt att upprätthålla övervakningsprogram eftersom risken för…
-
Enterovirus-D68 (EV-D68) påvisas i luftvägsprov
PubliceradEnterovirus-D68 kan orsaka svår luftvägssjukdom samt neurologiska komplikationer. Under tidsperioden 2014-2016 rapporterades stora globala utbrott med fall av allvarlig luftvägssjukdom, framför allt bland barn.
-
Ny realtids-PCR för att påvisa vaccinstam av mässling
PubliceradMässling är en mycket smittsam virussjukdom som ger hög feber, hosta och utslag. I ungefär 20 procent av fallen leder infektionen till en eller fler komplikationer.
-
Kvalitetssäkring av PCR-snabbtester för influensadiagnostik viktigt för säker påvisning
PubliceradI sitt uppdrag som nationellt referenslaboratorium för influensa har Folkhälsomyndigheten samlat in och typat de influensaisolat som cirkulerat i landet säsongen 2017-2018.
-
Ny multiresistent vårdrelaterad infektion – Candida auris
PubliceradCandida auris är en relativt nyupptäckt jästsvamp som uppvisar resistens mot flera antimykotika. Under de senaste åren har vårdrelaterade utbrott orsakade av C. auris rapporterats från ett flertal olika länder, dock…
-
Lassautbrottet i Nigeria, det största som landet har upplevt
PubliceradUnder årets två första månader har Nigeria rapporterat 317 bekräftade fall av lassafeber inklusive 72 dödsfall. Smittspridningen uppvisar normalt en säsongsbundenhet med utbrottstoppar under vårsäsongen…
-
Resistensbestämning för CMV, HSV 1 och 2 samt PCR för BKV, JCV, EBV, HHV-6, 7 och 8 upphör
PubliceradFolkhälsomyndigheten upphör med genotypisk resistensbestämning för CMV, HSV 1 och 2 samt kvantifiering med realtids-PCR för BKV, JCV, EBV, HHV-6, 7 och 8.
-
Diagnostik av gula febern
PubliceradGula febern är en virusorsakad leversjukdom som förekommer i Afrika, Central- och Sydamerika. För närvarande pågår två större utbrott i Nigeria och Brasilien, vilket föranlett WHO att utöka sina vaccinationsrekommendationer…
-
Inkubera alltid blododlingsflaskor innan de skickas till Folkhälsomyndigheten
PubliceradFolkhälsomyndigheten tar regelbundet emot blododlingar där riskklass-3 bakterier, som Fransicella-, Burkholderia- och Brucella species, misstänks. Vi gör riktade molekylärbiologiska analyser samt odling på medier särskilt…
-
Vibrio cholerae – ovanligt fynd i Sverige som kräver riktad frågeställning för säker påvisning
PubliceradKolera är mycket sällsynt i Sverige men det förekommer att enstaka patienter som smittats vid vistelse där kolera finns därefter uppvisar symptom och diagnosticeras i Sverige. Under den senaste tioårsperioden har ett fall…
-
Pestutbrott på Madagaskar
PubliceradSedan augusti i år pågår ett utbrott av pest på Madagaskar. Pest, som orsakas av den gramnegativa bakterien Yersinia pestis, är numera ovanligt, men Madagaskar har årligen utbrott av sjukdomen.
-
Metagenomik för detektion av okänd patogen
PubliceradSedan våren 2017 utför Folkhälsomyndigheten helgenomsekvensering direkt på patientmaterial där infektion misstänks, men där utvidgade infektionsanalyser inte kunnat påvisa någon patogen.
-
Folkhälsomyndighetens vatten- och miljölaboratorium avvecklas den 1 december
PubliceradFrån och med den 1 december kommer Folkhälsomyndigheten inte längre att genomföra några avgiftsfinansierade laboratorieanalyser av vatten- och miljöprover. Redan idag utförs analyserna till stor del av andra aktörer.
-
Ny PCR för difteri
PubliceradFör att snabbare kunna utesluta misstänkt difteri vid påvisad växt av potentiellt toxinbildande corynebakterier finns nu en PCR med två målsekvenser för difteritoxin tillgänglig.
-
Utbrott av chikungunya i Italien
PubliceradTidigare i år har utbrott av inhemsk chikungunya rapporteras från Frankrike, se Diagnostikaktuellt nr 17. Nu rapporterar också Italien utbrott, ett från regionen Lazio där nära 200 fall har identifierats och ett från…
-
Nya utbrott av kända virus
PubliceradNygamla arbovirus har under årets sommarmånader orsakat mindre utbrott i södra Europa. Något att ha i åtanke hos hemvändande turister.
-
Ej analys av T-spot TB under perioden vecka 31-34 2017
PubliceradUnder vecka 31-34 har Folkhälsomyndigheten inte möjlighet att ta emot prov för kvantifiering av interferon-gammaproducerande T-celler (T-spot TB) efter M. tuberculosis.
-
Analys för påvisning av Strongyloides antikroppar etablerad vid Folkhälsomyndigheten
PubliceradTidigare vidarebefordrades prov för analys av Strongyloides antikroppar till laboratorium i Schweiz men sedan i maj 2017 utförs analysen vid Folkhälsomyndigheten.
-
Parasitorsakad meningit efter vistelse på Hawaii
PubliceradI början av 2017 insjuknade en svensk person med meningitsymtom efter semesterresa till Hawaii. Orsaken visades vara infektion med Angiostrongylus cantonensis, en ovanlig parasitsjukdom som förekommer i tropiska och subtropiska områden.
-
Cyclospora hos resande från Mexiko även denna sommar?
PubliceradSommaren 2015 och 2016 rapporterades många fall av parasiten Cyclospora cayetanensis hos resande från Mexiko till Europa, framför allt rapporterades fall i Storbritannien. Vi har inte kännedom om relaterade fall i Sverige, det är…
-
Tre fall av akut Q-feber (Coxiell burnetti-infektion) efter semesterresa till Kanarieöarna 2017
PubliceradOvanlig sjukdom gör sig påmind efter vistelse på Kanarieöarna, dit 300 000 svenskar åker årligen.
-
Sekvensering av 16S med NGS
PubliceradFolkhälsomyndigheten erbjuder från och med juni 2017 massiv parallellsekvensering (NGS) av genen som kodar för den ribosomala RNA-strukturen 16S (16SrRNA-genen) för artidentifikation av bakterier.
-
Förändring i hantering vid analys av cystor och maskägg
PubliceradDen 1 maj 2017 förändrade Folkhälsomyndigheten sin hantering och analys av prover för mikroskopering för cystor och maskägg. Analysen breddas för att vara riktad mot specifika frågeställningar och har högre…
-
Korsreaktivitet mellan serologiska tester för dengue- och zikavirus försvårar diagnostiken
PubliceradBåde behandlande läkare och kliniska laboratorier har länge efterlyst ett diagnostiskt snabbtest att använda på akutmottagningen för att på plats kunna utesluta akut dengue.
-
Neurocysticerkos – ny möjlighet att utvärdera behandling med hjälp av antigentest
PubliceradGenom att följa nivån av Taenia solium-antigen i serum är det nu möjligt att utvärdera behandling vid cysticerkos.
-
Alfavirus är en bortglömd orsak till långdragna ledbesvär – pågående utbrott av Ross River virus i Australien
PubliceradEfter stora nederbördsmängder i södra Australien, rapporteras stor ökning av antalet fall med Ross River feber. I delstaten Victoria ser man jämfört med tidigare utbrott 2011 en 20-faldig ökning under januari 2017 med…
-
Reviderad handläggningsrekommendation vid misstänkt zikavirusinfektion
PubliceradFolkhälsomyndigheten publicerade den 27 februari en reviderad handläggningsrekommendation vid misstänkt zikavirusinfektion. Rekommendationen är resultatet av det multidisciplinära symposiet om zikavirus som anordnades i oktober…
-
Leishmaniasis – en bortglömd parasitsjukdom som gör sig påmind
PubliceradEtt ökat antal fall av parasitsjukdomen leishmaniasis har under de senaste åren diagnosticerats på Folkhälsomyndigheten.
-
Legionellainfektion – en viktig differentialdiagnos till mers efter vistelse i Dubai
PubliceradUnder hösten 2016 rapporterades en ökning av fall med legionellainfektion hos europeiska resenärer som varit i Dubai. Fem fall finns rapporterade från Sverige.
-
Ny extraktionsmetod förbättrar utbytet av viralt DNA
PubliceradFör att förbättra utbytet av viralt DNA vid extraktion och därmed öka känsligheten på våra PCR-analyser har vi uppdaterat extraktionsmetoden för våra kvantitativa PCR-analyser.
-
Neutralisationstest (NT) för polio typ 2 upphör 1 januari 2017
PubliceradI likhet med många europeiska länder har Folkhälsomyndigheten beslutat att upphöra med antikroppsanalys (NT) av poliovirus typ 2. Enstaka laboratorier i Europa kommer dock fortsatt erbjuda analysen och vid behov kan Folkhälsomyndigheten…
-
Folkhälsomyndigheten avvecklar Quantiferon.TB-analys
PubliceradEftersom ett stort antal av landstingens kliniska mikrobiologiska laboratorier numera utför Quantiferon.TB avvecklas denna analys vid Folkhälsomyndigheten. Den andra kommersiellt tillgängliga IGRA-testen "T-spot.TB" kommer dock även…
-
Cryptosporidiuminfektion sannolikt vanligare än vad vi tror som orsak till gastroenterit
PubliceradEn sammanställning av landets cryptosporidiumdiagnostik visar att ett högt antal anmälda fall/100 000 invånare av cryptosporidios och screening av ett brett spektrum av fecesprover sammanfaller.
-
Mykoplasma pneumoniae ökar
PubliceradRapporter från Danmark visar på ett ökat antal fall av Mycoplasma pneumoniae denna säsong. En sammanställning av svenska diagnostiska data avseende M. pneumoniae visar på en uppgång även i Sverige.
-
Trikinos – inte bara för historieböckerna
PubliceradParasitsjukdomen trikinos är numera mycket sällsynt i Sverige, men släktet Trichinella (svenska trikiner) som orsakar sjukdomen kan ännu, i enstaka fall, förekomma i svensk fauna. Från övriga Europa rapporteras årligen…
-
Förbättrad diagnostik vid misstanke om Naegleria fowleri
PubliceradVid misstanke om infektion med Naegleria fowleri kan prov skickas till Statens Seruminstitut (SSI) i Köpenhamn för undersökning med PCR. Naegleria är en mycket sällsynt men farlig amöba.
-
Enterovirussäsong i Sverige och övriga Europa
PubliceradFlera rapporter av svåra fall av enterovirusinfektion i Europa har gjort att den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC sammanställt en så kallad rapid risk assessment. I denna uppmanas till ökad medvetenhet om enterovirusinfektioner…
-
Chikungunya – utökad diagnostik
PubliceradFolkhälsomyndigheten kan från och med 1 september 2016 erbjuda chikungunya IgM som kompletterande analys till IgG och PCR.