En sammanfattning av utvecklingen av folkhälsan och förutsättningar för hälsa utifrån det folkhälsopolitiska ramverkets övergripande mål och åtta målområden med särskild fokus på jämlik hälsa.
Folkhälsan i Sverige
LyssnaFolkhälsan i Sverige är en del i myndighetens samlade uppföljningssystem för en god och jämlik hälsa. Den utgår från det folkhälsopolitiska ramverket med de åtta målområdena och olika aspekter av hälsa. Sammantaget ska uppföljningen visa utvecklingen mot det övergripande folkhälsopolitiska målet.

-
Publicerat om jämlik hälsa
Här hittar du publicerat material inom Folkhälsan i Sverige.
-
Resultat per målområde
Viktiga aspekter av folkhälsan och dess förutsättningar skildras med kärnindikatorer uppdelat i det folkhälsopolitiska ramverkets åtta målområden och ett avsnitt om hälsa.
-
Resultat på läns- och kommunnivå
Följ och hämta statistik.
-
Hur hänger livsvillkor och hälsa ihop?
För att uppnå en god och jämlik hälsa krävs att människor har jämlika livsvillkor.
-
Så här jobbar vi med folkhälsorapportering
I rapporteringssystemet ingår en mängd olika indikatorer som mått på hälsan och dess bestämningsfaktorer.
-
Kärnindikatorer
Sammanfattning av de kärnindikatorer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram för att följa upp det övergripande folkhälsopolitiska målet ”Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation”.
Utvalt innehåll

Årsrapport 2025

Ökar eller minskar ojämlikhet i hälsa?
Denna rapport är ett första steg i att ta fram ett underlag för att på ett mer ingående sätt följa om utvecklingen av ojämlikhet i hälsa går i riktning mot det övergripande folkhälsopolitiska målet.

Att mäta ojämlikhet i hälsa i praktiken
I denna rapport redovisas hur du kan genomföra, illustrera och förstå analyser av ojämlikhet i förutsättningar för hälsa, och i hälsa, utifrån det folkhälsopolitiska ramverket.

Datadrivet folkhälsoarbete i Karlskrona
Malin Hildingsson, strateg i social hållbarhet i Karlskrona kommun, berättar hur hon använder sig av nationella data och olika kunskapsstöd för att skapa bästa möjliga uppföljning och hålla sig uppdaterad inom folkhälsoområdet
Nyheter
-
Folkhälsan i Sverige är god men ojämlik
Publicerad:Hälsan i Sverige är generellt god. Medellivslängden fortsätter att öka och de allra flesta uppger att de mår bra. Samtidigt visar flera hälsoområden tecken på försämring. Det finns också stora skillnader i befolkningen, som beror på socioekonomisk position.
-
Africa CDC och Folkhälsomyndigheten stärker samarbete för folkhälsa
Publicerad:Folkhälsomyndigheten och Africa CDC, den afrikanska unionens smittskyddsmyndighet, undertecknade på måndagen ett samförståndsavtal för att fördjupat samarbete inom folkhälsa.
-
Ny rapport: Existentiell hälsa en viktig del i folkhälsoarbetet
Publicerad:Den del av vår hälsa som rör existentiella frågor är en viktig del i arbetet för en god hälsa i hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten föreslår fyra områden där arbetet med existentiell hälsa kan stärkas.
Publikationer
-
Folkhälsan i Sverige – årsrapport 2025
Publicerad:Rapporten belyser olika aspekter av hälsan såväl som de viktigaste förutsättningarna för hälsa, hur de fördelas mellan grupper i samhället och hur de utvecklas över tid. I slutsatserna ingår en bedömning av läget i förhållande till målet om att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
-
Socioekonomisk områdestyp som redovisningsgrupp
Publicerad:I faktabladet beskrivs vad regionala statistikområden och socioekonomiska områdestyper är. För att visa ett exempel på redovisning av hälsoutfall efter socioekonomisk områdestyp används typ 2-diabetes.