Aktuell veckorapport om influensa
LyssnaDenna veckorapport publicerades den 17 januari 2025 och redovisar läget för influensa vecka 2 (6–12 januari 2025).
Samlad bedömning av läget i Sverige
Efter en snabb ökning av antalet influensafall under december har antalet fall per vecka varit på en oförändrad nivå mellan vecka 52 2024 och vecka 2 2025. Den ökade smittspridningen under december har lett till ett ökat antal intensivvårdade och avlidna med influensa, från tidigare mycket låga nivåer. Antalet rapporterade fall är fortfarande på en låg nivå, men förväntas öka de närmaste veckorna.
Sedan vecka 40 har huvudsakligen influensa A rapporterats bland fallen och av de subtypade influensa A-fallen är det främst subtyp A(H1)pdm09 som har påvisats.
Tidig behandling med antivirala läkemedel mot influensa rekommenderas till personer i medicinsk riskgrupp samt till personer som har insjuknat i influensasjukdom som kräver slutenvård eller orsakar kraftig allmänpåverkan. Antivirala läkemedel kan också användas för att förhindra att personer i medicinsk riskgrupp som har utsatts för smitta insjuknar i influensa, och bör övervägas till samtliga personer som vårdas på enheter i slutenvård eller omsorg med pågående smittspridning. Läs mer i Läkemedelsverkets rekommendationer för behandling och profylax vid influensa.
Behandling och profylax vid influensa – behandlingsrekommendation (lakemedelsverket.se)
Vaccination är det bästa sättet för personer i riskgrupp att skydda sig mot allvarlig sjukdom. Personer som är 65 år eller äldre, eller tillhör en medicinsk riskgrupp, rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 och influensa. I de flesta regioner är det fortfarande möjligt för personer i rekommenderade grupper att vaccinera sig.
Nyckeltal vecka 2
Nedan presenteras nyckeltal som reflekterar smittspridningen av influensa och dess konsekvenser i form av allvarlig sjukdom. Nyckeltalen baseras på data för vecka 2. På grund av fördröjning i rapporteringen är siffrorna om intensivvårdade och avlidna preliminära och förväntas öka när rapporteringen är komplett.
Provtagning och bekräftade fall
- 6 591 prover analyserades för influensa. Det är 6 procent fler jämfört med veckan innan.
- 11 procent av proverna var positiva. Det är på samma nivå som veckan innan.
- 707 bekräftade fall av influensa rapporterades nationellt. Det är på samma nivå som veckan innan.
- 91 procent av de bekräftade fallen hade influensa A och 9 procent hade influensa B.
- Antalet bekräftade influensafall per dag sett över tre veckors tid (vecka 52 2024–vecka 2 2025) var oförändrat (ingen statistiskt säkerställd trend).
Nya intensivvårdade
- 8 personer med bekräftad influensa påbörjade intensivvård vecka 52. Det är 5 fler jämfört med veckan innan.
Nya intensivvårdade vecka 1–2 (preliminära siffror)
- 12 personer med bekräftad influensa påbörjade intensivvård under vecka 1 och 12 personer under vecka 2, enligt hittills tillgängliga data.
Avlidna
- 17 personer med bekräftad influensa avled under vecka 1. Det är 5 dödsfall fler jämfört med veckan innan.
- Antalet avlidna med influensa per dag sett över tre veckors tid (vecka 51 2024–vecka 1 2025) var ökande.
Avlidna vecka 2 (preliminära siffror)
- 22 personer med bekräftad influensa har hittills rapporterats avlidna under vecka 2.
Nyckeltal för säsongen hittills
Bekräftade fall
- 3 248 bekräftade fall av influensa har rapporterats under säsongen.
- 92 procent av de bekräftade fallen hade influensa A och 8 procent hade influensa B.
- 81 procent av influensa A-fallen hade subtyp A(H1)pdm09 och 19 procent hade subtyp A(H3), av totalt 1 040 fall med subtypat influensa A-prov.
- Samtliga av totalt 43 influensa B-fall som har linjetypats hade linjetyp B/Victoria.
- 42 procent av de bekräftade fallen var 65 år eller äldre och 21 procent var 80 år eller äldre.
Intensivvårdade
- 43 personer med bekräftad influensa har intensivvårdats under säsongen.
- 40 av de patienterna hade influensa A och 3 patienter hade influensa B.
Avlidna
- 70 personer med bekräftad influensa har avlidit under säsongen.
- 69 av de avlidna hade influensa A och 1 avliden hade både influensa A och B.
Läget i Europa
I Danmark rapporteras antalet influensafall vara på en hög nivå under vecka 2 och antalet personer som testar positivt för influensa fortsätter att öka. I Norge är influensasäsongen igång sedan jul. Efter jul- och nyårsperioden har antalet fall per vecka varit i stort sett oförändrat, men aktiviteten förväntas öka ytterligare under vintern. Antalet prover med bekräftad influensa bland patienter inlagda på sjukhus har varit relativt stabilt mellan vecka 52 2024 och vecka 2 2025.
På Europanivå ses en ökning av antalet influensafall sedan vecka 46. I de flesta länder i Europa är det huvudsakligen influensa A som har rapporterats bland fallen, medan influensa B dominerar i Portugal. Belgien, Bulgarien, Finland, Frankrike, Grekland, Polen och Rumänien rapporterar att influensaaktiviteten är medelhög, medan Irland rapporterar hög aktivitet.
Specialavsnitt: Sentinelövervakningen
Vecka 40 startade sentinelövervakningen, där läkare inom öppenvården tar prover från patienter med akut luftvägsinfektion eller influensaliknande sjukdom. Proverna testas för influensa, SARS-CoV-2 och RS-virus. Alla mottagningar eller enskilda läkare i öppenvården som tar emot patienter med luftvägsinfektioner är välkomna som sentinelprovtagare. I nuläget är 34 mottagningar anmälda från 15 regioner.
Sentinelövervakning för influensa, covid-19 och RS-virus
Under perioden vecka 51 2024–vecka 2 2025 analyserades 70 prover inom sentinelövervakningen. Bland dessa var ett positivt för SARS-CoV-2, ett för RSV (RSV-A), och nio för influensa A. Vidare analys visar att sju influensa A-prover var influensa A(H1)pdm09 (analys pågår för två influensa A-prov från vecka 2). Hittills har inga fall av influensa B detekterats inom sentinelövervakningen.
En sammanfattning av sentinelövervakningen vecka 40–50 2024 publicerades i veckorapporten för vecka 50.
Influensarapport vecka 50, säsongen 2024–2025
Figur S1. Antal prover positiva för influensa A och B, SARS-CoV-2 och RS-virus (RSV) per vecka, samt antalet negativa prover inom sentinelövervakningen, 2024–2025.
Tabell- och figurbilaga
Bekräftade fall och analyserade prover
I diagrammen nedan är säsongen 2020–2021 exkluderad på grund av ett lågt antal fall. Figurerna och tabellen inkluderar inte fall påvisade inom sentinelövervakningen. Se även avsnittet Kommentarer till statistiken.
Figur 1a. Antal bekräftade influensafall (alla typer) per vecka, sex säsonger.
Tabellen (tabell 1) visar data för de senaste två veckorna och kumulativt sedan vecka 40.
Indikator | Vecka 2 | Vecka 1 | Kumulativt under säsongen |
---|---|---|---|
Antal influensa A | 644 | 636 | 2 996 |
Antal influensa B | 63 | 65 | 252 |
Totalt antal fall | 707 | 701 | 3 248 |
Antal analyserade prover | 6 591 | 6 217 | 91 206 |
Andel positiva prover | 11 % | 11 % | 4 % |
Figur 1b. Antal analyserade prover för influensa per vecka, sex säsonger.
Figur 1c. Andelen positiva av analyserade prover för influensa per vecka, sex säsonger.
Figur 2. Antal bekräftade influensafall (alla typer) per 100 000 invånare per åldersgrupp, från vecka 40 2024 till aktuell vecka.
Intensivvårdade
På grund av fördröjning i rapporteringen är siffrorna om intensivvårdade preliminära och förväntas öka när rapporteringen är komplett, särskilt vad gäller de senaste två veckorna.
Figur 3a. Antalet nyinlagda patienter inom intensivvården med laboratoriebekräftad influensa per typ/subtyp och vecka, 2024–2025.
Figur 3b. Antalet nyinlagda patienter inom intensivvården med laboratoriebekräftad influensa per vecka, sex säsonger.
Avlidna
På grund av fördröjning i rapporteringen är siffrorna om avlidna preliminära och förväntas öka när rapporteringen är komplett, särskilt vad gäller den senaste veckan.
Figur 4. Antal bekräftade influensafall som avlidit inom 30 dagar efter provtagning, per vecka då dödsfallen inträffat, från vecka 40 2024 till aktuell vecka.
Kommentarer till statistiken
Bekräftade fall av influensa är personer med påvisad influensainfektion, enligt falldefinitionen vid anmälan enligt smittskyddslagen, och som har anmälts i databasen SmiNet.
Falldefinitioner vid anmälan enligt smittskyddslagen
Bekräftade fall redovisas per provtagningsvecka, i andra hand rapporteringsvecka om provtagningsdatum saknas.
Antalet bekräftade fall av influensa per vecka är inte jämförbart med nivåerna under säsonger före 2020. Det beror på att de flesta prover numera analyseras med olika multiplexmetoder som inkluderar andra agens, till exempel SARS-CoV-2. I och med den bredare provtagningen för covid-19 innebär det att betydligt fler prover analyseras för influensa, jämfört med säsongerna före pandemin av covid-19.
Data över avlidna innefattar bekräftade influensafall som avlidit inom 30 dagar efter diagnos, oavsett dödsorsak. Antalet avlidna redovisas utifrån veckan som de avled.
Statistiken för patienter som vårdats inom intensivvården innefattar både patienter med influensa som primär- eller bidiagnos. Antalet intensivvårdade patienter presenteras utifrån den vecka då vården påbörjades.