Aktuell veckorapport om invasiva grupp-A streptokocker (iGAS)

Lyssna

Denna veckorapport publicerades den 10 april 2025 och redovisar läget för iGAS vecka 14 (31 mars–6 april 2025).

Samlad bedömning av läget i Sverige

Antalet rapporterade fall med iGAS har ökat under de senaste månaderna, vilket är väntat vid denna tid av året. Folkhälsomyndigheten följer läget kontinuerligt och publicerar rapporter varannan vecka.

Bakgrundsinformation

Invasiva infektioner orsakade av GAS är allvarliga och kräver noggrann uppmärksamhet. Personer med samtidiga eller föregående virusinfektioner, såsom influensa och varicella (vattkoppor), löper en något ökad risk för iGAS-infektion men även personer med nedsatt immunförsvar, äldre och vissa andra riskgrupper kan ha en högre risk att drabbas.

Streptokocker sprids via nära kontakter med sjuka personer, därför är det viktigt med god handhygien. Asymtomatiskt bärarskap är vanligt förekommande, framförallt hos barn. Smittrisken är störst från personer med symptomatisk infektion men även asymptomatiska bärare av GAS kan smitta vilket gör det svårt att förhindra smittspridning. Vid misstanke om streptokockinfektion, till exempel halsfluss, bör man kontakta hälso- och sjukvården för bedömning om eventuell provtagning och antibiotikabehandling. Om ytterligare någon i familjen utvecklar liknande symtom, hög feber eller påverkat allmäntillstånd så rekommenderas de att skyndsamt kontakta vården för bedömning och ställningstagande till behandling.

Det finns inget vaccin mot GAS. En viktig åtgärd för minskad smittspridning på till exempel förskolor är att ha god hygien, bland annat genom en generös användning av engångsmaterial till tvätt och rengöring. Betydelsen av god handhygien kan inte nog understrykas.

Antalet fall säsongen juli 2024 till juni 2025 har börjat på en lägre nivå än föregående säsong 2023–2024. Från att antalet fall sedan vecka 45 legat på en liknande nivå som säsongen 2022–2023 ligger antalet fall nu under nivån för säsongen 2022–2023 vid samma tidsperiod

Under de senaste två veckorna rapporterades 23 respektive 25 fall per vecka vilket är likt de två föregående veckorna (26 respektive 24 fall).

Andelen yngre barn 0–9 år (n=54) bland fallen är något lägre under denna säsong jämfört med de två tidigare säsongerna under samma period, sju procent jämfört med nio procent säsongen 2023/24 (n=112) respektive elva procent säsongen 2022/23 (n=70).

Äldre personer har en ökad risk för iGAS och hittills under säsongen har 290 fall rapporterats bland personer 70 år och äldre (39 procent). Medianåldern för alla fall under säsongen till och med vecka 10 är 61 år (741 fall).

Förekomsten av iGAS är på en hög nivå i hela landet.

Figursamling

Figur 1. Antal fall per månad av iGAS, säsongerna 2018–2019 till 2024–2025.

Efter en minskning av fall under hösten ses en ökning av fall vid årsskiftet. De senaste månaderna har incidensen legat stabilt.

Figur 2. Antal fall per vecka av iGAS, säsongerna 2018–2019 till 2024–2025.

Efter en minskning av fall under hösten ses en ökning av fall vid årsskiftet. De senaste veckorna har incidensen legat stabilt.

Åldersfördelning

Figur 3. Antal fall per 100 000 invånare per vecka och åldersgrupp av iGAS, från vecka 27 2024 till aktuell vecka.

En ökning ses för gruppen 20–39 år. Gruppen 70 år och äldre ligger fortsatt högt. Övriga åldersgrupper ligger på en lägre nivå.

Geografisk fördelning

Figur 4. Antal fall per 100 000 invånare per vecka och landsdel av iGAS, från vecka 27 2024 till aktuell vecka.

Incidensen minskade under hösten för att sedan öka. Incidensen är nu stabilt hög i hela landet.

Kommentarer till statistiken

Folkhälsomyndigheten använder sig av anmälningssystemet SmiNet för att följa antalet fall av iGAS i Sverige under säsongen.

Fall av iGAS är personer som anmäls i SmiNet med invasiv infektion med GAS enligt falldefinitionen. Fallen redovisas per rapporteringsvecka. Statistik på åldersfördelning baseras på fall där det inkommit information om ålder.