Mässling – sjukdomsstatistik

Lyssna

Mässling är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig samt smittspårningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Mässling, påssjuka och röda hund ingår sedan 1996 bland anmälningspliktiga sjukdomar.

Under perioden 1969–1989 ingick dessa sjukdomar i den så kallade Tjänsteläkarrapporten med skyldighet för tjänsteläkare att en gång i månaden inge en numerisk rapport beträffande antalet behandlade sjukdomsfall.

Annan benämning: Morbilli.

Statistiken grundar sig på den region där första anmälan av sjukdomen rapporteras och där första fallet skapas. Variabeln som används är statistikgrundande smittskyddsenhet.

Vaccination mot mässling

Sjukdomsinformation

Årsrapport

Mässling 2007

Under 2007 rapporterades endast ett fall av mässling, ett ovaccinerat 2-årigt barn från Södermanland. Diagnosen laboratorieverifierades inte. Inga sekundärfall rapporterades.

Under den senaste tioårsperioden har ett par större utbrott rapporterats med 77 fall under 1997 i Göteborg och 59 fall under 2000 i Stockholm. Under de övriga åren rapporterades i genomsnitt 11 fall av mässling per år, variation från 3 fall 2003 till 21 fall 1999. Ingen säker trend kan urskiljas.

SSPE (Subakut skleroserande panencefalit). En ovanlig och allvarlig senkomplikation, SSPE, kan utvecklas efter genomgången mässling. Denna komplikation uppträder vanligen 6–8 år efter den akuta infektionen. Under året har en 22-årig kvinna, nyligen inflyttad från Kosovo, diagnostiserats med denna senkomplikation. Komplikationen är egentligen inte anmälningspliktig, eftersom den inte är smittsam.