Mpox – sjukdomsstatistik
LyssnaSjukdomsstatistik över mpox. Statistiken sammanställs i en årsrapport. Mpox klassas enligt smittskyddslagen som allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.
Mpox är en smittspårningspliktig sjukdom.
Sjukdomsinformation
Mpox 2023
Sammanfattning och bedömning
Sedan 2022 pågår ett globalt utbrott av mpox och Världshälsoorganisationens (WHO) generaldirektör deklarerade i slutet av juli 2022 mpox som ett internationellt hot mot människors hälsa, på engelska kallat Public Health Emergency of International Concern (PHEIC). I det här utbrottet har överföringen av viruset framför allt skett via nära hud- och slemhinnekontakt vid sexuella kontakter mellan män som har sex med män. Den 11 maj 2023 meddelade WHO att det globala utbrottet av mpox inte längre bedöms vara ett internationellt hot mot människors hälsa. Sjukdomen fortsatte dock att spridas på en lägre nivå både i och utanför Europa.
I Sverige rapporterades tolv fall under 2023 (figur 1) varav de flesta smittades i utlandet. Fallen rapporterades från sex regioner men huvudsakligen från Stockholm. Majoriteten (n=7) av de rapporterade fallen var män i åldersgruppen 30–39 år.
Under året ökade tillgången på mpox-vaccin vilket innebar att vaccin kunde erbjudas till fler. De personer som bedöms ha ökad risk att smittas med mpox, rekommenderas vaccination.
I Demokratiska republiken Kongo sågs även en mer utbredd spridning av mpox under 2023. Smitta spreds huvudsakligen via person-person smitta med en hög andel barn bland de rapporterade fallen. Detta utbrott orsakades av en annan typ av viruset (klad I) än i det globala utbrottet (klad IIb).
Figur 1. Antalet rapporterade fall av mpox per månad under 2022 och 2023.