Restaurangrapportens bortfallsbeskrivning 2009–2021
LyssnaFolkhälsomyndigheten efterfrågar varje år statistiska uppgifter från de tillståndshavare som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd under rapporteringsåret, enligt myndighetens föreskrifter (Folkhälsomyndighetens föreskrifter om statistiska uppgifter avseende servering, FoHMFS 2014:5).
Restaurangrapporten skickas ut i samarbete med landets kommuner till de tillståndshavare som finns registrerad i Alkohol- och tobaksregistret och som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd under rapporteringsåret.
Myndigheten får dock inte in alla utskickade rapporter, det uppstår ett bortfall. Bortfallet delas upp i två kategorier, ej inkomna rapporter och inkomna rapporter som därefter delas upp i två typer aktiva serveringstillstånd och serveringstillstånd som avslutats under året.
- Ej inkomna rapporter, avser utskickade rapporter som inte inkommit till myndigheten.
- Inkomna rapporter, avser inkomna rapporter (som inte används i statistiken) som myndigheten ansett vara orimlig. Orimligheten kan bland annat bero på att det är ofullständiga uppgifter som lämnats eller att den angivna omsättningen anses orimlig i förhållande till inköpta volymer.
- Aktiva serveringstillstånd, avser de serveringstillstånd som är aktuella vid rapporteringsårets utgång.
- Serveringstillstånd som avslutats under året, avser de serveringstillstånd som varit aktiv någon gång under rapporteringsåret, men som är avslutad vid rapporteringsårets utgång.
År | Antal utskickade rapporter | Ej inkomna rapporter, Aktiva serveringstillstånd |
Ej inkomna rapporter, Serveringstillstånd som avslutats under året |
Inkomna rapporter, Aktiva serveringstillstånd |
Inkomna rapporter, Serveringstillstånd som avslutats under året |
Totalt bortfall |
---|---|---|---|---|---|---|
2009 | 14 165 | 5 % | 11 % | 2 % | 1 % | 19 % |
2010 | 14 440 | 6 % | 10 % | 2 % | 1 % | 18 % |
2011 | 14 454 | 5 % | 7 % | 2 % | 1 % | 16 % |
2012 | 14 693 | 6 % | 7 % | 3 % | 1 % | 17 % |
2013 | 15 003 | 8 % | 6 % | 3 % | 0 % | 18 % |
2014 | 15 391 | 7 % | 6 % | 3 % | 0 % | 16 % |
2015 | 15 639 | 5% | 7% | 3 % | 0 % | 15% |
2016 | 15 676 | 6 % | 6 % | 3 % | 0 % | 15% |
2017 | 15 607 | 4 % | 7 % | 3 % | 0 % | 14% |
2018 | 15 634 | 5 % | 5 % | 3 % | 0 % | 12% |
2019 | 15 779 | 5 % | 5 % | 3 % | 0 % | 13% |
2020 | 15 836 | 5 % | 5 % | 3 % | 0 % | 13% |
2021 | 16 044 | 5 % | 4 % | 4 % | 0 % | 14 % |
Källa: Folkhälsomyndigheten (Restaurangrapport)