Folkhälsomyndigheten följer förekomsten av olika smittsamma sjukdomar för att tidigt kunna identifiera förändringar, och för att tillsammans med regionernas smittskyddsenheter och andra ansvariga myndigheter vidta åtgärder. Vi analyserar även hur sjukdomarna utvecklas på längre sikt och hur olika grupper drabbas samt följer upp de allmänna vaccinationsprogrammen.
Årssammanfattning smittsamma sjukdomar 2024
LyssnaUnder 2024 rapporterades rekordmånga fall av kikhosta och mykoplasma. Utbrott av salmonella medförde den högsta incidensen för fall smittade i Sverige sedan 2010. Ovanligt stora minskningar sågs för den fästingburna sjukdomen TBE och de sexuellt överförda smittorna klamydia och syfilis.
För luftvägsvirus var smittspridningen av covid-19 och influensa lägre än tidigare säsonger. Antalet patienter med svår influensainfektion som behandlats i ECMO ökade dock under 2024. I augusti 2024 konstaterades ett fall av mpox orsakad av virusvarianten klad 1b i Sverige, det första att diagnostiseras utanför den afrikanska kontinenten. För antibiotikaresistenta bakterier sågs ökningar av MRSA, ESBL, ESBL-CARBA och VRE.
Här är en årssammanfattning av de smittsamma sjukdomar som anmäldes under 2024. Detaljerade årsrapporter för respektive sjukdom publiceras på Folkhälsomyndighetens webbplats under våren 2025.
Ökning av fall av mykoplasmainfektion
Från och med augusti 2024 rapporterades en kraftig ökning av luftvägsinfektioner och lunginflammation som orsakades av bakterien Mycoplasma pneumoniae. Mykoplasma är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen men insamlade data från regionala laboratorier, slutenvården och svenska intensivvårdsregistret gav en samstämmig bild av ovanligt många sjukdomsfall som också krävt sjukhusvård, inklusive intensivvård. Utbrott orsakade av mykoplasma återkommer med viss regelbundenhet vart tredje till femte år. En möjlig anledning till den särskilt höga förekomsten under 2024 kan vara en lägre immunitet hos befolkningen efter covid-19-pandemin.
Årets smittspridning av de vintersäsongsbetonade sjukdomarna
I förra årets årssammanfattning beskrevs en kraftig ökning av invasiva grupp A-streptokocker (iGAS) under 2023 och de första månaderna av 2024. När säsongen 2023–2024 sammanfattades konstaterades det högsta antalet fall som noterats sedan sjukdomen blev anmälningspliktig 2004 (figur 1). Orsaker till den höga smittspridningen kan bero på en låg smittspridning av grupp A-streptokocker under pandemin vilket har lett till en lägre immunitet hos befolkningen. Samtidigt har det varit en hög smittspridning av virusorsakade luftvägsinfektioner efter pandemiåren, som ökar risken för bakteriella sekundärinfektioner. Säsongen 2024–2025 inleddes däremot med lägre nivåer jämfört med säsongen 2023–2024, dock fortsatt högre nivåer än tidigare säsonger.
Figur 1. Antalet fall av invasiv sjukdom med grupp A-streptokocker per månad under säsongerna 2018–2025. Källa: Folkhälsomyndigheten.
Under vårvintern 2024 var smittspridningen av covid-19 låg för att sedan öka under sommaren. Under hösten 2024 och vintern 2025 var smittspridningen på en jämn och relativt låg nivå (figur 2). För influensa sågs en period av påtaglig influensaaktivitet under de första två månaderna av 2024. Därefter minskade antalet fall av influensa A. Från vecka 15 utgjorde influensa B majoriteten av de rapporterade fallen men på en låg nivå, och säsongen avslutades i maj. Influensasäsongen 2024–2025 började i mitten av december 2024 och influensa A har hittills dominerat. Smittspridningen av RS-virus avtog efter en topp kring årsskiftet 2023–2024 och för säsongen 2024–2025 sågs en senare start av säsongen jämfört med de senaste tre säsongerna.
Figur 2. Antal rapporterade fall av influensa, RS-virus och covid-19 under 2024. Källa: Folkhälsomyndigheten.
Smittspridningen av calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, var högst under februari 2024 och säsongen 2023–2024 kännetecknades av en högre topp med fler fall än föregående säsong. En ovanligt sen spridning rapporterades från flera länder under våren 2024. I Sverige minskade dock antalet fall som förväntat under slutet av säsongen. Säsongen 2024–2025 startade vecka 49.
Salmonella ökade kraftigt bland livsmedelsburna infektioner
Under 2024 ökade antalet fall av salmonellainfektion med över 20 procent och incidensen för fall smittade i Sverige var den högsta sedan 2010. En bidragande orsak var två stora utbrott kopplade till ukrainska ägg respektive alfalfagroddar producerade av frön från Italien med över 100 fall i vardera utbrott. Utbrottet med groddar omfattade flera länder och utredningen fortsatte under inledningen av 2025.
För campylobacter, ehec och cryptosporidium sågs en minskning av antalet fall jämfört med 2023. Antalet fall av campylobacter har varit relativt stabilt under åren 2022–2024 och betydligt lägre än under åren 2014–2018 som präglades av flera utbrott. Under en längre tidsperiod har antalet fall av ehec ökat, vilket delvis beror på förbättrad diagnostik. För hepatit A, listeria, shigella och yersinia var det endast mindre skillnader i antalet fall jämfört med 2023.
Sjukdomar som smittar mellan djur och människor: minskning av TBE
Antalet fall av fästingburen hjärninflammation (TBE) minskade med 36 procent under 2024 jämfört med 2023. Sett över en längre tidsperiod har antalet fall dock ökat. Flera samverkande faktorer påverkar hur många som smittas och utvecklar sjukdom, bland annat antalet fästingar, förekomst av värddjur, väderförhållanden och vaccination mot TBE. Vad som bidragit till den kraftiga minskningen under 2024 är dock oklart.
Även papegojsjuka, harpest och sorkfeber minskade under 2024 jämfört med året innan. Harpest och sorkfeber varierar ofta kraftigt mellan olika år vilket främst beror på antalet gnagare.
Sexuellt överförbara och blodburna infektioner: stor minskning av klamydia och syfilis
Klamydiafallen minskade under 2024 och följer den trend som har setts över en längre tidsperiod. Minskningen under 2024 var dock ovanligt stor (19 procent). Incidensen sjönk till den lägsta sedan början av 2000-talet. Minskningen var särskilt tydlig i yngre åldersgrupper. Stora minskningar av klamydia har även setts i flera andra nordiska länder under 2024. Orsakerna till den ovanligt stora minskningen är inte klarlagda och utredning pågår. Det var fler fall av gonorré under 2024 men även här sågs en minskning hos de yngre åldersgrupperna. Fallen av syfilis minskade markant under 2024, särskilt i gruppen män som har sex med män. Fallen av hiv, hepatit B och hepatit C fortsatte att minska under 2024.
Under april och maj 2024 pågick ett utbrott av mpox i Stockholm bland män som har sex med män. I augusti 2024 konstaterades ett fall av mpox orsakad av virusvarianten klad 1b i Sverige. Fallet var det första orsakat av klad 1 som diagnostiserades utanför den afrikanska kontinenten. Fallet smittades under en vistelse i det område i Afrika där ett utbrott av mpox klad 1 pågår.
Barnvaccinationsprogrammet resulterar i låg sjukdomsförekomst, men kikhosta ökade
Under 2024 rapporterades inga fall av stelkramp, luftvägsdifteri, röda hund eller polio i Sverige, och endast enstaka fall av huddifteri och invasiv sjukdom med Haemophilus influenzae typ b. Enstaka fall och ett par mindre kluster av mässling rapporterades under 2024. För påssjuka sågs ett utbrott bland ovaccinerade barn och ungdomar. Antalet fall av invasiva pneumokocker hos barn under fem år var färre 2024 jämfört med 2023 men på en högre nivå än före covid-19-pandemin.
Under 2024 sågs en kraftig ökning av kikhosta med en topp i augusti månad. Över 2 500 fall rapporterades under året, vilket kan jämföras med 700–800 fall per år under 2014–2019. Även bland spädbarn (barn under 1 år) var ökningen markant och ett spädbarn med diagnosticerad kikhosta avled under 2024. En ökad förekomst av kikhosta har även setts i andra länder i Europa. Bidragande orsaker till ökningen är troligen den låga förekomsten av kikhosta under pandemiåren som bidragit till sämre immunitet. I Sverige kan även förändrad diagnostik ha bidragit till att fler fall upptäckts jämfört med tidigare år.
Infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier ökade 2024
Under 2024 ökade antalet rapporterade fall av anmälningspliktig antibiotikaresistens för ESBL, ESBL-CARBA, MRSA och VRE jämfört med 2023, medan fallen av PNSP var oförändrade. Flera större utbrott på sjukhus var en bidragande orsak till ökningen av VRE.
Fortsatt låga nivåer av sjukdomar med koppling till resor och migration
Färre fall av giardia, malaria och tuberkulos rapporterades under 2024 jämfört med 2023. Antalet fall av denguefeber fortsatte dock att öka under 2024 och var en följd av resande samt pågående dengueutbrott i världen. Under 2024 rapporterades det första importfallet av oropouchefeber i Sverige. Oropouchefeber är en vektorburen virussjukdom som främst sprids via svidknott. Antalet fall av oropouchefeber ökade globalt under 2024 och spridning pågår i flera länder i Syd- och Centralamerika.