Resultat per målområde för Folkhälsan i Sverige

Lyssna

Viktiga aspekter av folkhälsan och dess förutsättningar skildras med kärnindikatorer uppdelat i det folkhälsopolitiska ramverkets åtta målområden och ett avsnitt om hälsa. Indikatorerna presenteras med text och diagram, och statistiska analyser i separata e-rapporter. Sidorna uppdateras i takt med att ny statistik finns tillgänglig eller ny kunskap tas fram.

Utvalt innehåll

Hur redovisas våra data?

Genom att klicka på ett av målområdena eller området Hälsa ovan kommer du vidare till resultaten. Resultaten redovisas per indikator. Med indikator avses här ett utfall som indikerar folkhälsans läge och utveckling. Det kan vara ett hälsoutfall eller en förutsättning för god hälsa. Resultaten ges för ett urval av de kärnindikatorer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram för att följa upp det övergripande folkhälsopolitiska målet ”Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation”. Resultat presenteras också för ett komplement av mer specifika hälsorelaterade indikatorer.

För varje indikator finns en webbrapportsida med kortfattade texter och grafik. I möjligaste mån redovisas skillnader mellan grupper för respektive indikator avseende kön, ålder, utbildningsnivå, födelseland (fyra grupper) och geografi (länsnivå, kommunnivå). Trender för utvecklingen över tid inom grupperna ger oss en bild av huruvida jämlikheten mellan grupperna ökar eller minskar över tid.

Vill du göra egna figurer?

Figurerna som används i Folkhälsan i Sveriges resultatrapporter och i årsrapporten är byggda i Folkhälsomyndighetens visualiseringsverktyg FolkhälsoStudio och data är hämtad från Folkhälsomyndighetens databas Folkhälsodata.

Du kan göra egna figurer och tabeller i dessa två verktyg och ladda ned till din dator.

Databasen innehåller inte bara indikatorerna för uppföljning enligt stödstrukturen. Där finns även moduler som används i andra uppföljningssystem.

Nyheter

  • Nu tas nästa steg i arbetet med Fritidskortet

    Publicerad:

    Fritidskortet ska öka möjligheterna för barn och unga att delta i fritidsaktivteter inom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt föreningsliv. Regeringen har lämnat över en proposition till riksdagen med förslag på hur satsningen ska genomföras.

  • Folkhälsan i Sverige är god men ojämlik

    Publicerad:

    Hälsan i Sverige är generellt god. Medellivslängden fortsätter att öka och de allra flesta uppger att de mår bra. Samtidigt visar flera hälsoområden tecken på försämring. Det finns också stora skillnader i befolkningen, som beror på socioekonomisk position.

  • Africa CDC och Folkhälsomyndigheten stärker samarbete för folkhälsa

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten och Africa CDC, den afrikanska unionens smittskyddsmyndighet, undertecknade på måndagen ett samförståndsavtal för att fördjupat samarbete inom folkhälsa.

Fler nyheter

Publikationer

  • Folkhälsan i Sverige – årsrapport 2025

    Publicerad:

    Rapporten belyser olika aspekter av hälsan såväl som de viktigaste förutsättningarna för hälsa, hur de fördelas mellan grupper i samhället och hur de utvecklas över tid. I slutsatserna ingår en bedömning av läget i förhållande till målet om att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.

  • Socioekonomisk områdestyp som redovisningsgrupp

    Publicerad:

    I faktabladet beskrivs vad regionala statistikområden och socioekonomiska områdestyper är. För att visa ett exempel på redovisning av hälsoutfall efter socioekonomisk områdestyp används typ 2-diabetes.

  • WHO rekommenderar policyer för att skydda barn från skadlig marknadsföring av livsmedel och drycker

    Publicerad:

    Faktabladet sammanfattar WHO:s rekommendationer kring policyer för att skydda barn mot skadlig marknadsföring av livsmedel och drycker och sätter dem i relation till dagens livsmedelskonsumtion, samt ger även exempel på vad som görs i och utanför Sverige.

Fler publikationer