En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård – Fördjupat resultat för Folkhälsan i Sverige
LyssnaFör att åstadkomma en god och jämlik hälsa är det viktigt att vården arbetar förebyggande och hälsofrämjande och att behandling utgår från patientens behov och möjligheter. Vården måste vara tillgänglig för alla som behöver den.
För att förebygga allvarliga sjukdomar erbjuds alla barn vaccination enligt det allmänna vaccinationsprogrammet. I det ingår bland annat MPR-vaccination (mässling, påssjuka och röda hund) samt HPV-vaccination. Dålig tandhälsa är ett problem i sig, men det är även kopplat till sjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Det är vanligare att avstå från tandläkarvård av ekonomiska skäl än att avstå annan vård.
De beslutade kärnindikatorerna för målområde 8 är Avstått läkarvård trots upplevt behov, MPR-vaccination, barn och Avstått tandläkarvård av ekonomiska skäl trots behov.
Resultat för målområde 8
-
En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård – Resultat för uppföljningen av folkhälsopolitikens målområde 8
Publicerad:Uppdaterad:Syftet med rapporten är att ge detaljerade resultat utifrån kärnindikatorer inom målområde 8 samt resultat analyserade utifrån kön, ålder, utbildningsnivå och födelseland.
Beskrivning och vetenskaplig grund till målområde 8
-
Folkhälsopolitikens målområden – Målområde 8: En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård
Publicerad:Faktabladet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av frågor som rör hälso- och sjukvård och dess koppling till en god och jämlik hälsa.
Ta fram egen statistik
Folkhälsomyndigheten har två webbaserade verktyg där du själv kan ta fram statistik över hälsoutfall och hälsans bestämningsfaktorer.
- Folkhälsodata ger dig möjlighet att skapa tabeller för egen bearbetning.
- FolkhälsoStudio kan användas för att skapa interaktiva presentationer med olika diagram och kartor.
Folkhälsodata (fohm-app.folkhalsomyndigheten.se)