Dialogforum folkhälsa 2024
LyssnaPå Dialogforum träffas chefer och strateger inom kommuner, regioner, länsstyrelser, Sveriges kommuner och regioner (SKR) eller Folkhälsomyndigheten för att hitta vägar framåt i det strategiska och operativa folkhälsoarbetet i Sverige.
Innehåll
Vi bygger vidare på resultaten från förra årets Dialogforum, där vi diskuterade roller och ansvar. Nu tar vi nästa steg och fokuserar på andra viktiga förutsättningar för ett effektivt generellt folkhälsoarbete, med utgångspunkt i den nationella folkhälsopolitiken.
I år vill vi särskilt belysa den utmaning som kan uppstå i spänningsfältet mellan det strategiska folkhälsoarbetet och den operativa verksamheten.
Många av oss upplever dessa frågor som både intressanta och utmanande. Det är också ett ämne som diskuterats i andra sammanhang, som till exempel på SKR:s nätverksträffar för folkhälsostrateger och regionala folkhälsochefer. Samtidigt kvarstår flera frågor, och på årets Dialogforum hoppas vi kunna fördjupa och konkretisera diskussionen, med målet att gemensamt hitta vägar framåt.
Vår ambition är att bygga vidare på de diskussioner som förts på andra håll. Vi inleder med en sammanfattning för att ge en gemensam förståelse och en gemensam utgångspunkt inför dagens dialoger.
Målgrupp
Dialogforum är för särskilt inbjudna chefer och strateger inom folkhälsa i en region, utvald kommun, eller som ansvarar för folkhälsofrågor på en länsstyrelse. Inbjudan har gått ut via mejl.
Från Folkhälsomyndigheten och från SKR deltar chefer, utredare och samordnare inom olika folkhälsoområden.
Övergripande frågeställningar
- Hur kan man på en strategisk nivå ytterligare stärka kärnverksamheterna i arbetet med olika folkhälsoområden?
- Kan vi under Dialogforum komma fram till en mer konkret och gemensam riktning för arbetet framåt?
Från programmet
- Återkoppling från tidigare Dialogforum. Utmaningar och möjligheter i vårt gemensamma arbete – Olivia Wigzell generaldirektör Folkhälsomyndigheten
- Presentation av huvuddragen av resultaten i rapporten ”Kommunal styrning av folkhälsoarbete” som kommer att fungera som utgångspunkt för dialogerna under dagen – Carolina Klüft och Matti Leijon från Generation Pep.
- Gruppvisa dialoger, leds av processledare och dokumenteras.
- Komplexitet, enklare navigerat, bättre hanterat – Klara Palmberg Broryd, teknologie doktor i komplexitet, i dag chef för avdelningen för bolag med statligt ägande på Finansdepartementet.
Programmet har utformats i dialog med representanter för regioner, kommuner, länsstyrelser och SKR.
Medverkande
Olivia Wigsell, generaldirektör Folkhälsomyndigheten
Carolina Klüft och Matti Leijon från Generation Pep
Klara Palmberg Broryd, teknologie doktor i komplexitet, avdelningschef Finansdepartementet
Kontakt
Frågor om programmet: Linda Brännström