Folkhälsan i dag och i morgon - nytt simuleringsverktyg
LyssnaMed ett nytt simuleringsverktyg visar vi hur levnadsvanor som rökning, kostvanor, alkohol och fysisk aktivitet kan påverka utvecklingen av de stora folkhälsosjukdomarna hjärt-kärlsjukdom och cancer i befolkningen.
Simuleringsverktyget lanseras gemensamt av Cancerfonden, Hjärt-Lungfonden och Folkhälsomyndigheten i ett samarbete som pågått sedan 2019. Verktyget innebär ytterligare steg för ett datadrivet folkhälsoarbete och visar hur vi i Sverige kan lyckas nå de Globala målen om att minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar.
Seminariet ger nya insikter i vilka som är de största påverkbara riskfaktorerna för folkhälsosjukdomarna hjärt-kärlsjukdom och cancer.
Medverkande
- Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
- Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.
- Kristina Sparreljung, Hjärt-Lungfondens generalsekreterare.
Innehåll
Vi lanserar ett nytt simuleringsverktyg som här används för att visa levnadsvanors betydelse för utvecklingen av icke-smittsamma sjukdomar i befolkningen och samhällskostnaderna för det i Sverige.
Simuleringsverktyget hjälper oss att se andelen i befolkningen som insjuknar i hjärt-kärlsjukdom och cancer på sikt. Genom att ta bort en riskfaktor i taget ser vi hur många färre som skulle insjukna.
Beräkningarna visar också samhällskostnader som skulle minska när vi förebygger de stora folksjukdomarna. Verktyget kan användas av beslutsfattare som ett stöd vid beslut om åtgärder.
Efter presentation av simuleringsverktyget kommer Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell att diskutera med Cancerfondens och Hjärt-Lungfondens generalsekreterare om vad som behöver göras för att förbättra folkhälsan.
Målgrupper
Ansvariga för folkhälsofrågor i kommuner, regioner eller på länsstyrelser, förtroendevalda och beslutsfattare på alla nivåer och civilsamhället.
Anmälan
Anmäl dig på Cancerfondens webbplats för anmälan. (app.bwz.se/cancerfonden)
Sista anmälan för fysiskt deltagande: 20 januari 2025
Sista anmälan för digitalt deltagande: 29 januari 2025. Länk för att delta skickas ut dagen innan.
Kontakt
Lee Martin, Cancerfonden
Nicolina Häger, Folkhälsomyndigheten