Frågor och svar om kunskapsprovet
Servering
8 kap. 1 § AL om serveringstillstånd och tillståndsmyndighet.
8 kap. 2 § AL om olika typer av serveringstillstånd.
8 kap. 3 § AL om kryddning av spritdrycker.
8 kap. 4 § AL om stadigvarande tillstånd för cateringverksamhet för slutna sällskap.
8 kap. 5 § AL om rumsservering, minibar.
8 kap. 6 § AL om provsmakning av spritdryck, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat vid arrangemang riktade till allmänheten.
8 kap. 7 § AL om provsmakning av egenproducerade alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat vid tillverkningsstället.
8 kap. 8 § AL om servering av folköl.
8 kap. 9 § AL om kommunens informationsskyldighet.
8 kap. 10 § AL om ansökningsförfarande och avgift för prövning.
8 kap. 11 § AL om yttrande från Polismyndigheten.
8 kap. 12 § AL om lämplighetskrav för tillståndshavare.
8 kap. 13 § AL om inköp av spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och skattepliktiga alkoholdrycksliknande preparat till den egna serveringsrörelsen.
8 kap. 18 § AL om tillståndshavarens tillsyn över serveringen, serveringsansvariga och anställd personal.
8 kap. 19 § AL om serveringstid och utrymningstid.
8 kap. 20 § AL om måttfull servering, ordning och nykterhet.
8 kap. 21 § AL om prissättning av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat samt animeringsförbud.
8 kap. 22 § AL om krav på tillgång till lättdrycker.
8 kap. 23 § AL om förbud att ta med spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat från serveringsställe.
8 kap. 24 § AL om förtärings- och förvaringsförbud.
En ny alkohollag, Proposition 2009/10:125 (Riksdagen.se)
Avsnitt 8 Ungdomar och alkohol (s. 79-83).
En ny alkohollag, Proposition 2009/10:125 (Riksdagen.se)
Avsnitt 11 Servering (s. 92-118) och författningskommentar till 8 kap. 1-25 §§ (s. 165-171).
Föreskrifter (FoHMFS 2014:7) om kunskapsprov (grundförfattning inkl. ändringsförfattning)
Mat och utrustning
8 kap. 14 § AL om serveringsutrymme för en tillståndshavare eller gemensamt för flera.
8 kap. 15 § AL om krav på serveringslokaler, köksutrustning och mat samt undantag från krav på matservering.
8 kap. 16 § AL om krav på brandsäkerhet gällande serveringslokaler.
8 kap. 17 § AL om vägran av serveringstillstånd.
Förslag till alkohollag, Proposition 1994/95:89 (Riksdagen.se)
Lokalprövning s. 64-65 och författningskommentar till 7 kap. 8 § (s. 104-105).
En ny alkohollag, Proposition 2009/10:125 (Riksdagen.se)
Avsnitt 11.1 Handläggningen av serveringstillstånd (s. 92-99).
En ny alkohollag, Proposition 2009/10:125 (Riksdagen.se)
Avsnitt 11.2 Cateringverksamhet (s. 99-101) och författningskommentar till 8 kap. 4 § (s. 166).
En ny alkohollag, Proposition 2009/10:125 (Riksdagen.se)
Avsnitt 11.3 Gemensamt serveringsutrymme (s. 101-103) och författningskommentar till 8 kap. 14 § (s. 169).
En ny alkohollag, Proposition 2009/10:125 (Riksdagen.se)
Avsnitt 11.4 Köksutrustning, matutbud och lokal (s. 103-106) och författningskommentar till 8 kap. 15-17 §§ (s. 169–170).
Tillsyn
- 9 kap. 1–4 §§ AL om tillsynsmyndigheter.
- 9 kap. 7 § AL om tillståndsbevis.
- 9 kap. 11 § AL om tillståndshavares anmälningsskyldighet vid förändringar m.m.
- 9 kap. 12 § AL om tillståndshavare avlider, fått förvaltare samt försatts i konkurs.
- 9 kap. 13 § AL om tillståndshavarens skyldighet att lämna tillträde till lokaler och tillhandahålla handlingar vid tillsyn m.m.
- 9 kap. 14 § AL om bokföring och statistiska uppgifter.
- 9 kap. 17–18 §§ AL om kommunala sanktioner.
En ny alkohollag, Proposition 2009/10:125 (Riksdagen.se)
Avsnitt 4.6.1. Effektiv kontroll (s. 61).
En ny alkohollag, Proposition 2009/10:125 (Riksdagen.se)
Avsnitt 11.9 Återkallelse och andra sanktioner (s. 116-118).
En ny alkohollag, Proposition 2009/10:125 (Riksdagen.se)
Författningskommentar till 9 kap. AL (s. 171-174).
Allmänna råd om anmälan av förändringar i en serveringsverksamhet (HSLF-FS 2020:76)