Livsvillkor och levnadsvanor
Lyssna-
Alkohol, narkotika, dopning, tobak & spel
Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) ur ett folkhälsoperspektiv, för att förebygga ohälsa.
-
Digitala medier och hälsa
Användningen av digitala medier kan innebära både positiva och negativa saker.
-
Friluftsliv
Vi mår bra av friluftsliv. Kontakten med naturen främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Därför har regeringen beslutat om tio mätbara mål för friluftslivspolitiken.
-
Mat, fysisk aktivitet, övervikt och obesitas
Vi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om områdena mat, fysisk aktivitet, övervikt och obesitas.
-
Hälsa i olika grupper
En viktig uppgift för Folkhälsomyndigheten är att följa upp folkhälsan och dess bestämningsfaktorer. Det gör vi för befolkningen i stort, men också för vissa grupper i befolkningen.
-
Miljöhälsa och hälsoskydd
Vi arbetar med att följa upp, utvärdera och sprida kunskap inom miljörelaterad hälsa för att främja en miljö som bidrar till en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Psykisk hälsa och suicidprevention
De flesta i befolkningen uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Men det är också vanligt med olika typer av lätta psykiska besvär, så som oro, stress och sömnbesvär.
-
Sexuell hälsa och hivprevention
Tre uppdrag inom området hälsa och sexualitet: Hiv- och STI-prevention, Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och Hälsan hos homo- och bisexuella, transpersoner, queera personer och personer med intersexvariation (hbtqi).
-
Tillsyn och marknadskontroll
Tillsyn och ger tillsynsvägledning på nationell nivå inom tillsynsområdena alkohol, hälsofarliga varor och tobak.
Genvägar

Fritidskortet
Relaterat innehåll
Kalender
-
Lansering av nationell handlingsplan mot hiv, aids och vissa andra sexuellt överförbara infektioner
Handlingsplanen utgör, tillsammans med strategin, grunden för det fortsatta arbetet på nationell, regional och kommunal nivå med hiv, aids och STI. Under seminariet presenterar Folkhälsomyndighetens utredare handlingsplanen och svarar på frågor.
-
Lunchwebbinarium om Fritidskortet
Två öppna lunchwebbinarier för dig som vill få övergripande information om Fritidskortet. Webbinarierna riktar sig till dig som på olika sätt kan möjliggöra, tillgängliggöra och stötta barn och ungdomar att ingå i meningsfulla fritidsaktiviteter.
-
Nationella suicidpreventiva konferensen 2025
Nu förändrar vi berättelsen om suicid! Det är temat för nästa nationella suicidpreventiva konferens, som genomförs i Karlstad i oktober 2025.
Nyheter
-
Nu tas nästa steg i arbetet med Fritidskortet
Publicerad:Fritidskortet ska öka möjligheterna för barn och unga att delta i fritidsaktivteter inom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt föreningsliv. Regeringen har lämnat över en proposition till riksdagen med förslag på hur satsningen ska genomföras.
-
Rörelsefrämjande samhälle för barn och unga
Publicerad:Barn och unga ska kunna växa upp i en miljö som uppmuntrar till rörelse. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten i en ny rapport som bland annat innehåller förslag på insatsområden för att minska stillasittandet i barnens vardag.
-
Syntetiska opioider föreslås klassas som narkotika
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen klassar sju opioider som narkotika och två som hälsofarliga varor. Sju av dem tillhör nitazengruppen.
Publikationer
-
Kontrollköp av folköl, tobaks- och nikotinprodukter och receptfria läkemedel
Publicerad:Faktabladet vänder sig till näringsidkare som säljer eller lämnar ut folköl, tobaksvaror, e-cigaretter och påfyllningsbehållare samt receptfria läkemedel. Det ger information om vad kontrollköp är och att kommunen kan komma att genomföra denna form av tillsyn.
-
Stöd för kommunerna vid kontrollköp av folköl samt tobaks- och nikotinprodukter
Publicerad:Kunskapsstödet fungerar som ett stöd för kommunen och kontrollköparen i arbetet med att planera och utföra kontrollköp och skapar förutsättningar för ett enhetligare och mer rättssäkert utförande av kontrollköp.