Narkotikasituationen i Europa och världen
LyssnaTillgången till narkotika är fortsatt hög både i Europa och globalt. Antalet syntetiska droger och narkotikaklassade läkemedel ökar. Blandbruk blir allt vanligare.
Narkotikasituationen i Europa
EU:s narkotikamyndighet (European Union Drugs Agency, EUDA) presenterar årligen en överblicksbild av den europeiska narkotikasituationen.
Rapporten behandlar såväl försäljning och användning av narkotika som folkhälsoproblem, narkotikapolitik och åtgärder för att bekämpa narkotika.
European Drug Report 2024: Trends and Developments (euda.europa.eu)
Några resultat från rapporten 2024:
Av befolkningen i EU i åldern 15–64 år har
- 22,8 miljoner använt cannabis det senaste året (8 %)
- 4 miljoner använt kokain det senaste året (1,4 %)
- 2,9 miljoner använt MDMA (ecstasy) det senaste året (1 %)
- 2,3 miljoner använt amfetamin det senaste året (0,8 %)
- 860 000 personer använde opioider under 2022
Cannabis – en marknad i förändring
Omkring åtta procent av alla vuxna (15–64 år) i EU har använt cannabis under de senaste 12 månaderna, vilket motsvarar ungefär 22,8 miljoner personer.
Omkring 1,3 % av vuxna (15–64 år) använder cannabis dagligen eller nästan dagligen, vilket motsvarar 3,7 miljoner personer.
Cirka 92 000 personer i Europa som fick specialiserad behandling hade cannabis som primärdrog under 2022, detta utgör 36 % av all behandling. Av dessa påbörjade omkring 58 000 personer behandling för första gången.
Nya former av cannabis tillkommer, och det finns en oro för att till exempel ät- och drickbara produkter med THC kan vara blandade med syntetiska cannabinoider, vilket kan öka risken för negativa hälsoeffekter.
Kokain – rekordhöga beslag fortsatte under 2022
Under 2022 beslagtogs omkring 323 ton kokain, vilket är de högsta nivåerna som registrerats och som nu ökat sex år i rad. Ett ökande antal laboratorier producerar också kokain inom EU.
Ökning av syntetiska opioider
Opioider hittades i cirka 74% av alla dödliga överdoser som rapporterades i EU 2022. Antal och mängd syntetiska opioider i Europa ökar, t.ex. nitazener och fentanyl. Flera fall av falska läkemedel som innehåller nitazener har upptäckts runtom i Europa.
Ecstasy – fortsatt höga halter av MDMA
Det genomsnittliga innehållet av MDMA i ecstasy-tabletter är fortsatt högt, vilket kan medföra ökade hälsorisker för de som brukar drogen. Europa fortsätter vara en global producent av ecstasy. De uppgifter som finns tillgängliga idag tyder på en relativt stabil nivå av användningen, men det förekommer nationella variationer.
Antal nya psykoaktiva substanser fortsätter att öka
Vid slutet av 2023 övervakade EUDA omkring 950 nya psykoaktiva substanser i sitt varningssystem, Early Warning System (EWS). Av dessa utgör cannabinoider nu 254 substanser. Sammanlagt tillkom under året 26 nya substanser, varav nio var cannabinoider och sju nya opioider, Av opioiderna var sex nitazener.
Beslagen av nya psykoaktiva substanser ökade från 8 500 kg 2021 till 30 700 kg 2022.
I maj 2022 identifierades den semi-syntetiska cannabinoiden Hexahydrocannabinol (HHC) och fram till december 2023 var den inrapporterad av 23 av EU:s medlemsstater. Fram till mars 2024 har 18 EU medlemsländer reglerat HHC.
Narkotikasituationen i världen
FN:s kontor mot narkotika och brottslighet (United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC) publicerar årligen en rapport av narkotikasituationen globalt sett.
World Drug Report 2024 (unodc.org)
I World Drug Report 2024 uppskattas att omkring 292 miljoner (eller 1 av 18 personer) globalt har använt någon form av narkotika under det senaste året, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med för tio år sedan. Den narkotika som används mest i världen år 2022 är cannabis (228 miljoner personer), följt av opioider (60 miljoner personer), amfetaminer (30 miljoner personer), kokain (23,5 miljoner personer) och ecstasy (20 miljoner personer). Antalet personer som använder cannabis har ökat med nästan 30 procent under det senaste årtiondet.
Det är vanligare att män än kvinnor använder narkotika. Män utgör mer än tre fjärdedelar av dem som använder narkotika på global nivå. Det gäller särskilt substanser som cannabis, amfetamin, opiater och kokain. Men kvinnors användning varierar beroende på substans och geografiskt område. Till exempel ses nästan inga könsskillnader för icke-förskriven användning av narkotikaklassade läkemedel.
I rapporten uppskattas att ungefär 64 miljoner personer i världen har ett skadligt bruk eller beroende och är i behov av vård och stöd, men enbart 1 av 11 personer fick behandling år 2022. Tillgången till behandling för skadligt bruk eller beroende varierar runt om i världen och även mellan könen. Kvinnor har ofta en mer komplex situation och möter fler hinder för att söka vård och stöd. Bland kvinnor fick ungefär 1 av 18 behandling jämfört med 1 av 7 bland män.
Antalet personer som injicerar droger uppskattas i rapporten till 13,9 miljoner år 2022. Ungefär 1,6 miljoner personer som injicerar droger levde med hiv och 6,8 miljoner personer levde med hepatit C. Fler män än kvinnor injicerar droger och i länder med könsuppdelad statistik är ungefär 1 av 5 personer som injicerar droger kvinna.
I FN-rapporten lyfts en fortsatt ökning globalt av både utbud och efterfrågan av kokain. Användning av kokain har ökat över hela världen under det senaste årtiondet. Under 2022 producerades 2 757 ton kokain, vilket är ett nytt rekord och en ökning med 20 procent jämfört med 2021.