Alkohol ökar risken för sjukdomar och skador

Lyssna

Risken att drabbas av vissa sjukdomar ökar vid konsumtion av alkohol. I det flesta fall ökar risken för sjukdom desto mer alkohol som konsumeras, men i vissa fall kan även en lägre nivå öka risken. Beroendesjukdomar och cancer står för en stor del av den ohälsa som orsakas av alkohol.

I Sverige orsakades drygt tre procent av den samlade sjukdomsbördan 2021 av alkohol, enligt data från det internationella projektet Global Burden of Disease (GBD). Alkohol utgör tillsammans med andra levnadsvanor såsom tobaksrökning och ohälsosamma matvanor riskfaktorer för många av de sjukdomar som bidrar mest till sjukdomsbördan i Sverige i dag. Dessa riskfaktorer ligger bakom en stor del av den ohälsa som går att påverka.

Fakta

Den samlade sjukdomsbördan är ett mått som kombinerar den tid som människor förlorar på grund av för tidig död och sjukdom i hela befolkningen.

Beroende och cancer utgör den största delen av ohälsa orsakad av alkohol

Alkohol är en betydande riskfaktor för både psykisk och fysisk ohälsa. Beroendesjukdomar tillsammans med cancer förklarar den största delen av ohälsa relaterat till alkohol i befolkningen enligt beräkningar från GBD. Men alkohol ökar även risken för blodtryckssjukdomar, leversjukdomar och förgiftningar. Även smittsamma sjukdomar påverkas, framför allt luftvägssjukdomar.

300 000 svenskar uppskattas vara beroende av alkohol

Det motsvarar cirka 4 procent av Sveriges vuxna befolkning 17–84 år. Andelen ligger därmed kvar på samma nivåer som vid tidigare mätningar enligt undersökningen Vanor och konsekvenser som utfördes 2021 av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Alkoholberoende är vanligast bland unga

Andelen var

  • högst i åldersgruppen 17–29 år och lägst i åldersgruppen 65–84 år (7,6 procent respektive 1,7 procent)
  • högre bland män än bland kvinnor (4,4 procent respektive 3,1 procent) 2021.

Det finns även skillnader mellan grupper med olika socioekonomi, 2017 var andelen med beroendediagnos högre bland män med låg utbildningsnivå jämfört med män med hög utbildningsnivå. Den skillnaden kvarstod när hänsyn togs till ålder, sysselsättning och födelseland.

Alkohol ökar risken för cancer

Konsumtion av alkohol är en riskfaktor för cancer som går att påverka. Alkohol ökar risken för cancer i munhåla, svalg, matstrupe, struphuvud, lever, tjock- och ändtarm samt bröstcancer hos kvinnor. Generellt sett ger en högre alkoholkonsumtion en högre risk för cancer, men även låg och måttlig konsumtion ökar risken för flera cancerformer.

Sammantaget uppskattas mer än vart tionde dödsfall av cancer i munhåla, svalg, matstrupe, struphuvud, lever, tjock- och ändtarm samt bröstcancer hos kvinnor i Sverige vara orsakade av alkohol.

Efter hjärtkärlsjukdom är cancer den vanligaste dödsorsaken både i Sverige och i världen. År 2020 orsakades 24 procent av alla dödsfall i Sverige av tumörer.

Kunskapssammanställning om alkohol och cancer

Du som vill ta del av vår kunskapssammanställning om alkohol och cancer kan beställa den via e-post till registrator. Ange nummer 02260-2022.

info@folkhalsomyndigheten.se

Alkohol och droger leder till skador i trafiken

Alkohol eller droger var inblandat i drygt var femte dödsfall i vägtrafiken och totalt omkom 52 personer i en alkohol- eller drogrelaterad olycka 2023 enligt Trafikverkets djupstudier. Av dessa omkom 35 personer i olyckor som enbart var alkoholrelaterade och fem i olyckor som var både alkohol- och drogrelaterade.

Finns det någon riskfri gräns för alkohol?

Högre alkoholkonsumtion ger generellt högre risk för sjukdom, men även lägre konsumtion ökar risken för till exempel cancer. Vi vet idag inte om det finns någon nivå av alkoholkonsumtion som är riskfri.

Läs mer