Nationell samordning inom ANDTS

Lyssna

Folkhälsomyndigheten har i uppgift att verka för nationell samordning på ANDTS-området. Det gör vi genom att bidra till dialog, erfarenhetsutbyte och samverkan mellan aktörer vars verksamhet har betydelse för att minska användning och skador av ANDTS.

För att de ANDTS-politiska målen ska kunna nås behöver många aktörer bidra. Det handlar bland annat om nationella myndigheter, länsstyrelser, regioner, kommuner och ideella organisationer. Det behövs förebyggande arbete, tidiga insatser samt vård och behandling, och det finns tydliga kopplingar till andra verksamhetsområden såsom brottsbekämpning, psykisk ohälsa och skola. För att alla aktörer ska se sin roll, och arbeta åt samma håll, krävs samordning.

Samverkan mellan nationella myndigheter

Folkhälsomyndigheten sammankallar regelbundet ett stort antal nationella myndigheter som arbetar med frågor som har betydelse för ANDTS-området. Dessa är: Brottsförebyggande rådet, Ekobrottsmyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Jämställdhetsmyndigheten, Konsumentverket, Kriminalvården, Kustbevakningen, Läkemedelsverket, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (Mfof), Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Polismyndigheten, Rättsmedicinalverket, Skatteverket, Socialstyrelsen, Spelinspektionen, Statens institutionsstyrelse (SiS), Skolverket, Trafikverket, Transportstyrelsen och Tullverket.

Vid gruppens möten deltar också representanter för länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Genom att utbyta information kan gruppen gemensamt se vad som behöver prioriteras och identifiera områden att samarbeta inom. Synergieffekter kan skapas, och myndigheternas kommunikation med målgrupper på regional och lokal nivå kan bli mer samordnad. Myndigheterna bidrar också till uppföljning inom ANDTS-området genom att årligen rapportera om den verksamhet de har bedrivit.

Nationella myndigheters verksamhet inom ANDTS 2023

Samverkan inom trafikområdet

Inom trafikområdet sammankallar vi en nationell grupp om samverkan mot alkohol och droger i trafiken (SMADIT) där myndigheter och Sveriges kommuner och regioner (SKR) ingår. SMADIT är ett sätt att samarbeta som syftar till att personer som ertappats för ratt-, drogratt- eller sjöfylleri ges ett erbjudande om en vårdkontakt.

SMADIT, Samverkan mot alkohol och droger i trafiken

Dekorationsbild.

Samverkan med länsstyrelserna

Enligt förordningen (2012:606) om samordning inom alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks- och spelområdet ska det vid varje länsstyrelse finnas en samordningsfunktion för arbetet inom ANDTS-frågor. Länsstyrelserna ska genom samordningsfunktionen stödja genomförandet av den nationella ANDTS-politiken i länet, utvecklingen av ett långsiktigt kunskapsbaserat regionalt och lokalt arbete, utvecklingen av tvärsektoriella insatser i kommunerna och regionen, samarbetet på lokal, regional och nationell nivå, samt utbildning och kompetensutveckling i länet. Detta innebär att länsstyrelserna har en central roll för genomförandet av ANDTS-politiken/strategin, och därmed är en viktig partner i arbetet med nationell ANDTS-samordning.

Vi har en nära dialog och samverkan med länsstyrelserna, bland annat kring utveckling och spridning av kunskap om ANDTS och förebyggande arbete.

Dialog med ideella organisationer

Vi samverkar också med ideella organisationer på ANDTS-området. Vi möts bland annat i årliga dialogmöten och du kan läsa mer om den samverkan här:

Samverkan med ideella organisationer på ANDTS-området

Samverkan inom spel om pengar

Vi har också ett särskilt uppdrag att verka för nationell samordning inom området spel om pengar.

Övrig samverkan inom ANDTS-området

Folkhälsomyndigheten samverkar också på andra sätt inom ANDTS-området. Bland annat samlar vi två grupper inom dopning (Centrala samverkansgruppen för dopningsfrågor och en expertgrupp för förteckning över dopningsmedel) respektive narkotika (Nätverket för den aktuella drogsituationen i Sverige, Nadis, och Samrådsgrupp narkotika). Vi deltar även i möten med andra myndigheter inom området alkohol- och tobakstillsyn.

Förteckning över dopningsmedel