Gårdsförsäljning av alkoholdrycker

Lyssna

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag på ändringar i alkohollagen. Ändringarna skulle innebära att gårdsförsäljning av alkoholdrycker tillåts i samband med besöksarrangemang. Förslaget behandlas nu av riksdagen.

Innan riksdagen har fattat beslut går det inte att med säkerhet veta vilka ändringar i alkohollagen som kommer att genomföras. Den här webbsidan uppdateras när riksdagen har fattat sitt beslut.

Enligt propositionen ska det krävas ett särskilt tillstånd för att få bedriva gårdsförsäljning. Det är kommunerna som ska meddela sådana tillstånd och utöva tillsyn. Bestämmelserna om gårdsförsäljning föreslås gälla i sex år och ska utvärderas under den perioden.

Vi på Folkhälsomyndigheten har börjat förbereda för föreskrifter med mer detaljerade regler.

Här nedanför finns information utifrån propositionen.

Generella krav för tillstånd för gårdsförsäljning

Förutsättningarna för att kunna få ett tillstånd är, enligt propositionen, att

  • tillverkaren är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker,
  • tillverkarens årsproduktion inte överstiger viss volym samt att
  • försäljningen sker från den plats där den karaktärsgivande delen av tillverkningen av den aktuella alkoholdrycken sker. Tillverkare av vin ska dessutom tillverka vinet av druvor som uteslutande kommer från tillverkarens egna odlingar.

Den som fått tillstånd för gårdsförsäljning av alkoholdrycker ska ha ett egenkontrollprogram för att kontrollera att reglerna för försäljningen följs. Programmet ska bifogas när ansökan om tillstånd skickas till kommunen.

Utöver detta ska samma regler gälla som för den som ansöker om serveringstillstånd, det vill säga att

  • tillståndshavaren ska vara både ekonomiskt och personligt lämplig
  • sökanden ska ha avlagt ett prov för att visa på tillräckliga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter.

Innan kommunen meddelar tillstånd ska ett yttrande från Polismyndigheten tas in.

Ett tillstånd för gårdsförsäljning kan inte gälla tills vidare, utan ska gälla för en viss tid. Eftersom regleringen föreslås vara tidsbegränsad kan ett tillstånd som längst gälla fram till det datum då lagens bestämmelser upphör.

Kommunerna föreslås få möjlighet att ta ut avgifter för bland annat tillståndsprövningen.

Krav kopplade till gårdsförsäljningen

Enligt propositionen kommer de här kraven att gälla vid gårdsförsäljning

  • Gårdsförsäljning får enbart ske till konsumenter som har deltagit i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang som har anknytning till den alkoholdryck som tillståndet gäller. I samband med arrangemanget ska information lämnas om alkoholens skadeverkningar.
  • Det finns begränsningar för hur stor mängd varje person får köpa.
  • Precis som vid övrig detaljhandel är åldersgränsen 20 år för att få köpa alkoholdrycker.
  • Försäljningen ska ske från ett avgränsat utrymme som tillståndshavaren disponerar. Det finns inget krav på att ha en lokal inomhus.
  • Flera tillståndshavare får inte ha ett gemensamt utrymme för gårdsförsäljning. Däremot kan lokalerna för tillverkning delas med andra småskaliga tillverkare.
  • Försäljning får aldrig ske tidigare än klockan 10:00 eller senare än 20:00. I övrigt får den kommun som har meddelat tillståndet avgöra under vilka tider som försäljning får ske. Försäljning får ske alla veckodagar. Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person ska alltid vara närvarande och ha tillsyn över försäljningen.
  • Priset på de drycker som säljs får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden samt ett skäligt påslag.

Koppling till provsmakningstillstånd och andra serveringstillstånd

Enligt propositionen får den som har tillstånd för gårdsförsäljning erbjuda provsmakning av de drycker som tillståndet gäller så länge det sker i anslutning till försäljningen. Något särskilt provsmakningstillstånd behövs inte.

Det finns inget som hindrar att den som har tillstånd för gårdsförsäljning även har serveringstillstånd.

Vi tar fram föreskrifter

Regeringen föreslår att Folkhälsomyndigheten får meddela föreskrifter med mer detaljerade regler om förutsättningarna för gårdsförsäljning. Det gäller till exempel utformingen av besöksarrangemang och egenkontrollprogram samt informationen om skador till följd av alkohol. Vi har börjat arbetet med att ta fram sådana regler.

Vi kommer också att ta fram ett nytt kunskapsprov för den som ansöker om gårdsförsäljningstillstånd. Dessutom kommer vi att reglera vilka statistiska uppgifter som den som bedriver gårdsförsäljning ska rapportera till oss.

Läs mer