Information om kontrollköp för folköl, tobaks- och nikotinprodukter

Lyssna

Här beskriver vi metoden kontrollköp och ger tips och råd till dig som arbetar med kontrollköp i en kommun.

Kontrollköp är en metod som används i kommunens tillsyn för att se till att ålderskontroll sker. Reglerna om kontrollköp gäller för köp av folköl, tobaksvaror, tobaksfria nikotinprodukter, e-cigaretter och påfyllningsbehållare. På den här sidan använder vi tobaks- och nikotinprodukter som samlingsbegrepp för alla dessa produkter utom folköl.

Du som är handlare kan läsa om kontrollköp på sidan:

Regler för näringsidkare som säljer folköl, tobaks- och nikotinprodukter

Vad säger lagen?

Kommuner har möjlighet att genomföra kontrollköp av folköl, tobaks- och nikotinprodukter för att kontrollera att den som säljer eller lämnar ut dessa varor förvissar sig om att mottagaren har fyllt 18 år.

Längst ner på sidan finns en länklista med de författningar som informationen på den här sidan bygger på.

Vad är kontrollköp?

Kontrollköp är en metod för att undersöka hur ålderskontrollen fungerar. Resultatet kan användas för att ha en dialog mellan kommunen, den som lämnar ut varan och näringsidkaren. Syftet med dialogen är bland annat att förbättra, och vid behov utveckla, fungerande rutiner för ålderskontroll.

Hur går ett kontrollköp till?

För att genomföra ett kontrollköp anlitar kommunen en så kallad kontrollköpare. Det är en person som är över 18 år, men som till utseendet kan förväxlas med en ungdom under 18 år.

Personen provar om det går att köpa folköl, tobaks- och nikotinprodukter utan att visa legitimation. Kontrollköpet kan ske utan att näringsidkaren får veta något i förväg.

Uppföljning av kontrollköp

Uppföljning ingår inte i den lagreglerade metoden kontrollköp, men är ett sätt att kunna följa resultatet av kontrollköpen. För kommunen kan uppföljningen av arbetet med kontrollköp bland annat ge underlag för tillsynsinsatser.

Vad säger forskningen om metoden?

Att använda tillsynsmetoden kontrollköp regelbundet kan bidra till att minska risken för att ungdomar under 18 år kan köpa folköl, tobaks- och nikotinprodukter.

Mer forskning om metoden kontrollköp behövs, men resultat från en regional studie om kontrollköp av tobak tyder på att metoden är effektiv för att minska andelen försäljning av cigaretter till underåriga. (Kan ungdomars tillgänglighet av cigaretter påverkas? Utvärdering av tillsynsmetoden kontrollköp av tobak i Stockholms län. (STAD, Rapport nr 65. Stockholm: 2020)

Stödmaterial

Här har vi samlat vårt stödmaterial för kontrollköp. Materialet går att anpassa utifrån kommunens behov. Texterna är endast förslag på hur innehållet i de olika dokumenten kan se ut och ska vara ett stöd för kommunens egen utformning av materialet.

I dokumentet ”Stöd för kommunerna vid kontrollköp av folköl, tobaksvaror, e-cigaretter och påfyllningsbehållare” har vi sammanställt hur ett kontrollköp kan genomföras, och vad som sker inför och efter kontrollköpet. Vi beskriver bland annat vad du som arbetar med kontrollköp i kommunen bör tänka på:

  • när kommunen anlitar en kontrollköpare
  • när ett kontrollköp ska genomföras
  • efter att kontrollköpet genomförts.

Stöd inför kontrollköpet

Mall för informationsutskick om kontrollköp av folköl, tobaks- och nikotinprodukter (PDF, 115 kB)

Exempel på checklista för information och instruktion till kontrollköparen (PDF, 136 kB)

Information i protokoll för kontrollköp av folköl, tobaks- och nikotinprodukter (PDF, 199 kB)

Stöd efter kontrollköpet

Underrättelse till näringsidkare om genomfört kontrollköp av tobaks- och nikotinprodukter (PDF, 146 kB)

Stöd för dialogen efter kontrollköpet (PDF, 157 kB)

Uppföljning av kontrollköp (PDF, 141 kB)

Stödmaterial för näringsidkare

Vi har tagit fram särskilt stödmaterial för näringsidkare: