Nytt faktablad om förekomst av alkohol och narkotika vid dödliga olyckor i trafiken.
Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS)
LyssnaAtt förebygga användning och skador av alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS) är viktigt för en god och jämlik folkhälsa. Här kan du som arbetar med ANDTS hitta underlag för ditt arbete.
-
Förebyggande arbete
Kunskap och verktyg för ett ANDTS-förebyggande arbete.
-
ANDTS-användning och ohälsa
Här kan du läsa om utvecklingen av ANDTS-användningen och den ANDTS-relaterade ohälsan.
-
Regler för tillverkning, handel och hantering
Regler för att tillverka, importera eller hantera alkohol, hälsofarliga varor, elektroniska cigaretter, tobak och liknande produkter samt tobaksfria nikotinprodukter.
-
Tillsynsvägledning
Råd, stöd och tolkningshjälp för att hjälpa dig som handläggare att utföra din tillsyn på ett effektivt, rättssäkert och likvärdigt sätt.
-
Publikationer
Publikationer inom alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
-
Lagstiftning inom ANDTS
Bestämmelser samt vägledande rättspraxis inom våra ansvarsområden om alkohol, narkotika, hälsofarliga varor, dopning, tobak och liknande produkter samt spel om pengar.
-
Frågor och svar
Vanliga frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.
-
Det här gör vi inom ANDTS
Vi arbetar för att främja hälsa och förebygga ohälsa som orsakas av ANDTS. Här kan du läsa om vad vårt ANDTS-arbete består av.
Utvalt innehåll
Alkohol och narkotika i trafiken
Ny sida om ANDTS och brottsförebyggande arbete
Här lyfts beröringspunkter och synergieffekter mellan ANDTS-förebyggande och brottsförebyggande arbete.
Akuellt om ANDTS
Vill du få information om vad som är på gång inom ANDTS-området till din e-postadress? Prenumerera på vårt informationsbrev Aktuellt om ANDTS!
Nyheter
-
Drygt fem procent av befolkningen röker cigaretter dagligen
Publicerad:I Sverige har rökningen minskat stadigt under lång tid, men fortfarande är det 5,4 procent i befolkningen som röker dagligen och skillnaderna mellan olika grupper är stora. Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar också att användningen av e-cigaretter och nikotinsnus ökar och är vanligast bland unga 16–29 år.
-
Det lokala spelförebyggande arbetet behöver utvecklas
Publicerad:Utvecklingen av det lokala spelförebyggande arbetet behöver stärkas, inte minst när det gäller unga personer. Fortfarande ligger spelområdet efter övrigt ANDTS-förebyggande arbetet. Det visar resultat från Folkhälsomyndighetens undersökning Länsrapporten, där spel om pengar ingår sedan 2021.
-
Förslag om reglering av nitazener och cannabisliknande substanser
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår till regeringen att reglera 17 olika substanser som narkotika och tre som hälsofarlig vara. Flera cannabisliknande substanser omfattas av förslaget, liksom en rad nitazener.
Publikationer
-
Vad hänger ihop med tobaks- och nikotinanvändning? – En analys av användningen bland elever i årskurs nio
Publicerad:Rapporten ger en bild av användningen bland elever i årskurs nio i förhållande till olika bakgrunds-, individ- och omgivningsfaktorer.
-
Alkohol och narkotika vid dödliga olyckor i trafiken
Publicerad:Faktabladet riktar sig i första hand till beslutsfattare och personer som arbetar förebyggande, bland annat i kommuner, i regioner, på länsstyrelser samt på nationell nivå