Rekommendationer om skärmanvändning
LyssnaHär hittar du våra rekommendationer för barns och ungas skärmanvändning uppdelat på olika åldrar samt generella rekommendationer för sömn.
Mer stöd och konkreta verktyg för att använda rekommendationerna i vardagen hittar du i vår vägledning:
Rekommendationer
-
Generella rekommendationer om sömnen för barn och unga
Använd inte skärmar innan läggdags. En bra riktlinje är 30–60 minuter innan man ska sova. Lämna mobil och andra bärbara digitala enheter utanför sovrummet under natten.
-
Till dig som har barn i åldern 0–2 år
Rekommendationen är att barn som är yngre än 2 år helst inte ska använda skärmar alls.
-
Till dig som har barn i åldern 2–5 år
Rekommendationerna är att du som förälder styr vilket innehåll ditt barn tar del av och skapar goda vanor och rutiner för balans mellan till exempel lek, sömn och fysisk aktivitet. Titta på skärmen tillsammans med ditt barn.
-
Till dig som har barn i åldern 6–12 år
Rekommendationerna är att du som förälder styr vilket innehåll ditt barn tar del av och pratar med barnen om vad de gör och hur de kan påverkas av digitala medier. Förklara vad man behöver för att må bra och hjälp till att skapa goda vanor.
-
Till dig som är eller har barn i åldern 13–18 år
Reflektera över om du mår bra. Tänk på att du behöver skärmfri tid och hitta en bra balans mellan skolarbete, en aktiv fritid, sömn, fysisk aktivitet, sociala relationer och digitala medier. En bra tumregel är max två till tre timmar skärmtid per dag.
-
Rekommendationer om föräldrars egen användning av digitala medier
Tänk på att dina skärmvanor som förälder också kan påverka ditt barns skärmvanor. Fundera över hur du använder digitala medier när du är tillsammans med ditt barn.
-
Så tog vi fram rekommendationerna för barns och ungas skärmanvändning
Rekommendationerna för barns och ungas skärmanvändning bygger på vår och Mediemyndighetens rapport Digitala medier och barns och ungas hälsa – En kunskapssammanställning. De har utvecklats genom forskningssammanställning, enkäter och dialoger med barn, unga, föräldrar och experter.