Till dig som har barn i åldern 2–5 år

Lyssna

Som förälder, styr vilket innehåll ditt barn tar del av och skapa goda vanor och rutiner för balans mellan till exempel lek, sömn och fysisk aktivitet. Titta på skärmen tillsammans med ditt barn.

Rekommendationer

  • Som förälder kan du styra vilket innehåll barnet tar del av. Välj åldersanpassade appar och program som inte innehåller reklam, algoritmstyrning eller okänt eller olämpligt innehåll.
  • Skapa goda vanor och rutiner för att ditt barn ska få balans mellan till exempel sömn, att röra på sig, socialt samspel, lek och lärande. Styr barnets skärmtid så den inte går ut över de här aktiviteterna.
  • Gör gärna skärmanvändning till en gemensam aktivitet. Titta tillsammans med ditt barn och prata om vad ni ser.

Sömn 11-13 timmar, förskola och andra aktiviteter övrig tid.Bilden visar hur man kan fördela tid till olika aktiviteter för barn som är 2–5 år gamla. Den kan vara till stöd för att få balans i vardagen så att skärmanvändning inte tar för mycket tid från annat. En bra tumregel är max en timme skärmtid per dag. Här handlar skärmtid om exempelvis barnprogram och åldersanpassade appar, alltså inte sådant som hjälpmedel till barn med funktionsnedsättning.

Styr vilket innehåll ditt barn tar del av

Många digitala medier är utformade på ett sätt som kan göra att barn exponeras för skrämmande eller olämpligt innehåll. De kan också innehålla algoritmer och interaktionsdesign som kan leda till problematisk eller beroendeliknande användning genom att stimulera barn att använda dem mer och mer. Det är även vanligt med reklam och uppmaningar till köp.

Viss reglering finns redan, tv som sänds från Sverige får till exempel inte innehålla marknadsföring som är riktad till barn under 12 år, eftersom barn har svårt att stå emot reklam för till exempel godis och onyttig mat. En del barnprogram, filmer och spel har en åldersangivelse som tyder på att innehållet är olämpligt för barn under en viss ålder.

Tips i vardagen:

  • Välj program och appar som du känner till och som är anpassade för barnets ålder.
  • Välj program och appar som inte innehåller reklam eller annan marknadsföring.
  • Undvik plattformar och appar som styrs av algoritmer, det vill säga sådana som är gratis och anpassar innehållet till användaren. Dit räknas många videodelningstjänster och sociala medier, men inte appar med bara direktmeddelanden.
  • Var uppmärksam på innehåll med till exempel våld, begränsande könsroller och osunda kroppsideal.

Skapa goda vanor och rutiner

Barn i åldern 2–5 år behöver leka, utveckla sitt språk, öva på att samspela med andra och upptäcka och undersöka omvärlden med alla sinnen. I den här åldern är det viktigt att lägga grunden för goda vanor med balans mellan till exempel sömn, att röra på sig, socialt samspel, lek och lärande.

Skärmanvändning kan ta tid som barnen annars skulle ägna åt att röra på sig, vara kreativa och umgås med familjen eller andra barn. Forskning visar också att mycket skärmtid kan leda till att barn sover sämre och beter sig mer aggressivt.

Tips i vardagen:

  • Sätt tydliga ramar för skärmanvändning. En bra tumregel är max en timmes skärmtid per dag. Det är lättare att bestämma sådant nu än när barnen har blivit äldre.
  • Kom överens i familjen om regler för skärmtid som alla förstår. Lägg gärna undan alla skärmar när ni äter, umgås eller gör saker tillsammans i familjen.
  • Använd inte skärmar för att ge tröst eller distraktion när barnet ska göra något som hen inte gillar. Barn behöver träna på att reglera sina känslor.
  • Gör gärna skärmanvändning till en aktivitet som du och ditt barn gör tillsammans och prata om vad ni ser och gör. Om ni tidigt har samtal om vad man gör på nätet blir det även lättare att prata om sådant när barnet är äldre.

Läs mer

Förklaringar och definitioner

Rekommendationer om föräldrars egen användning av digitala medier

Så tog vi fram rekommendationerna