Livsvillkor och levnadsvanor
Lyssna-
Alkohol, narkotika, dopning, tobak & spel
Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) ur ett folkhälsoperspektiv, för att förebygga ohälsa.
-
Digitala medier och hälsa
Användningen av digitala medier kan innebära både positiva och negativa saker.
-
Friluftsliv
Vi mår bra av friluftsliv. Kontakten med naturen främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Därför har regeringen beslutat om tio mätbara mål för friluftslivspolitiken.
-
Mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
Vi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om områdena mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
-
Hälsa i olika grupper
En viktig uppgift för Folkhälsomyndigheten är att följa upp folkhälsan och dess bestämningsfaktorer. Det gör vi för befolkningen i stort, men också för vissa grupper i befolkningen.
-
Miljöhälsa och hälsoskydd
Vi arbetar med att följa upp, utvärdera och sprida kunskap inom miljörelaterad hälsa för att främja en miljö som bidrar till en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Psykisk hälsa och suicidprevention
De flesta i befolkningen uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Men det är också vanligt med olika typer av lätta psykiska besvär, så som oro, stress och sömnbesvär.
-
Sexuell hälsa och hivprevention
Tre uppdrag inom området hälsa och sexualitet: Hiv- och STI-prevention, Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och Hälsan hos homo- och bisexuella, transpersoner, queera personer och personer med intersexvariation (hbtqi).
-
Tillsyn och marknadskontroll
Tillsyn och ger tillsynsvägledning på nationell nivå inom tillsynsområdena alkohol, hälsofarliga varor och tobak.
Genvägar
Fritidskortet
Relaterat innehåll
Kalender
-
Klimatförändringen påverkar hälsan
Välkommen till ett webbinarium om hälsokonsekvenser av klimatförändringen i Sverige. Vi vill informera och reflektera kring risker, sårbarheter och åtgärder för människors hälsa.
-
Hur skapar vi god och jämlik SRHR? – Halland, Värmland, Västra Götaland
Del i konferensserie: Vi arrangerar sex olika regionala konferenser om hur vi tillsammans skapar förutsättningar för god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det här tillfället riktar sig till region Halland, Värmland och Västra Götaland.
-
Hur skapar vi god och jämlik SRHR? – Jämtland-Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland
Del i konferensserie: Vi arrangerar sex olika regionala konferenser om hur vi tillsammans skapar förutsättningar för god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det här tillfället riktar sig till region Jämtland-Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
-
Hur skapar vi god och jämlik SRHR? – Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Östergötland
Del i konferensserie: Vi arrangerar sex olika regionala konferenser om hur vi tillsammans skapar förutsättningar för god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det här tillfället riktar sig till region Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland.
Nyheter
-
Fler påverkas negativt av buller
Publicerad:Allt fler upplever hälsoproblem som trötthet, huvudvärk och sömnsvårigheter som kan kopplas till miljön i och runt deras hem. Nya rapporter från Folkhälsomyndigheten visar en markant ökning av sömnstörningar på grund av trafikbuller, samtidigt som tillgången till grönområden är ojämnt fördelad.
-
Organisationer delar på 150 miljoner i stor satsning på psykisk hälsa
Publicerad:Folkhälsomyndigheten har beslutat hur 52 ideella organisationer ska dela på 150 miljoner kronor i statsbidrag. Pengarna ska användas till att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och suicid.
-
Tillsyn för minskade hälsorisker 2025
Publicerad:I år planerar Folkhälsomyndigheten att bedriva tillsyn och marknadskontroll inom tio områden. De områden som presenteras i planen regleras av skyddslagstiftning som syftar till att skydda människor från skador och minska riskerna för hälsan.
Publikationer
-
Tillgång till vistelse i grönområden – Resultat från Miljöhälsoenkäten
Publicerad:Rapporten utgår från Miljöhälsoenkäten 2023 och fokuserar på hälsorelaterade frågor kopplat till vistelse i och tillgång till grönområden.
-
Tillsynsplan och program för marknadskontroll 2025
Publicerad:I programmet för marknadskontroll redogör rapporten för de marknadskontrollaktiviteter som Folkhälsomyndigheten planerar inom området tobak och liknande produkter.