Tillgång till vardagsnära natur är bra för folkhälsan
LyssnaUtformningen av våra vardagsmiljöer spelar en viktig roll för folkhälsan. Den vardagsnära naturen är en viktig resurs som ger möjlighet till fysisk aktivitet, rekreation, vila och återhämtning samt ökad naturförståelse.
Grönska och grönområden behövs i alla miljöer, men är särskilt viktigt i anslutning till där vi bor, vid förskolor och skolor samt där vi i övrigt vistas stor del av den vakna tiden. Närhet är en förutsättning för att regelbundet kunna besöka naturområden.
Sedan 2021 har vi ett samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och Länsstyrelserna kring temat vardagsnära natur och dess betydelse för folkhälsan. Vi har tagit fram kunskapsunderlag och presentationsmaterial och erbjuder webbinarier på temat. Målgrupper är alla som är intresserade av dessa frågor, men vänder sig framför allt till dig som arbetar med samhällsplanering, folkhälsa, friluftsliv eller vård/rehabilitering inom kommun, länsstyrelse, region eller myndighet.
Ny omgång med fyra webbinarier hösten 2024
De fyra olika tillfällena bjuder både på en varierad blandning av ny kunskap och en rad praktiska exempel om hur man planerar för tillgången till natur där människor bor, hur den kan skötas, gröna skolgårdar och hur föreningar arbetar för att få med mindre naturvana barn och unga ut i den vardagsnära naturen. För mer information och anmälan till respektive webbinarium:
- 23 oktober: Planering för ett vardagsnära friluftsliv
- 7 november: Dialog, samverkan och hyggesfri skogsskötsel för attraktiv vardagsnära skog
- 20 november: Gröna skolgårdar – för barns hälsa och naturförståelse
- 3 december: Tillsammans i naturen – aktiviteter för naturovana i vardagsnära natur
Tidigare webbinarier
De fyra webbinarierna från 2023 finns inspelade och går att se i efterhand:
Ta del av de fyra webbinarierna i efterhand (youtube.com).
Kunskapsunderlag och presentationsmaterial
Tillsammans har vi tagit fram ett underlag med en skrift och en powerpoint-presentation för att öka kunskapen och förståelsen för hur vardagsnära natur kan bidra till en god och jämlik hälsa. Underlaget vänder sig framförallt till tjänstepersoner på kommuner och länsstyrelser för att föra fram budskapet till beslutsfattare och inspirera till åtgärder.
Lärande exempel
Som en inspiration finns en beskrivning av 15 lärande exempel på insatser för att främja tillgången till vardagsnära natur. Exemplen är från fem områden: hälsa, skog, barn, social gemenskap och leder.