Varför ett fritidskort och vad är Fritidskortet?

Lyssna

I två informationswebbinarier ger vi en grundläggande bild av vad Fritidskortet är, hur vi jobbat med satsningen hittills och betydelsen av en meningsfull fritid för barn och ungdomars hälsa.

Fritidskortet är en satsning som ska ge fler barn och ungdomar i åldrarna 8-16 år möjlighet till en meningsfull fritid i gemenskap med andra. Fritidskortet införs hösten 2025.

Varför ett fritidskort?

I det här webbinariet lyfter vi ”Varför ett fritidskort?” och även betydelsen av en meningsfull fritid för barns och ungdomars hälsa.

Vad är Fritidskortet?

I det här webbinariet pratar vi om vad Fritidskortet är och hur vi arbetat med det hittills samt vilka myndigheter och organisationer som är involverade för att stärka barns och ungdomars möjligheter till en meningsfull fritid.

Ditt medskick om Fritidskortet

Vad tycker du är viktigt att vi som arbetar med Fritidskortet tar med oss i det fortsatta förberedelsearbetet samt i kommunikationen inför lanseringen?

Vem vänder sig webbinarierna till?

Webbinariet vänder sig till relevanta aktörer i arbetet med implementeringen av satsningen Fritidskortet, såsom yrkesverksamma, beslutsfattare och engagerade inom kommuner, regioner, länsstyrelser och civilsamhälle. Det kan vara exempelvis projektledare, ungdomsledare eller andra ideellt engagerade personer i föreningar, förbund eller kulturskolor, polis, socialtjänst, elevhälsa, ungdomsmottagningar med flera som har en central roll i att möjliggöra, tillgängliggöra och stötta barn och ungdomar att ingå i meningsfulla fritidsaktiviteter på lokal och regional nivå.

Medverkande i filmerna

Tack till Jakob Forssmed, socialminister, Andreas Björk, projektledare Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Elisabet Olofsson, utredare Folkhälsomyndigheten, Sofie Neckmar Arvidsson, enhetschef E-hälsomyndigheten, Sanna Ameln, projektledare Svenskt Friluftsliv, Peter Eriksson, verksamhetscontroller Riksidrottsförbundet, Jenny Löfström Ellverson, projektledare Kulturrådet och Erika Olkerud, projektledare Fritidsbanken Sverige för deltagande och bidrag i dessa webbinarier. Moderator var Madeleine Larsson, projektledare för Fritidskortet på Folkhälsomyndigheten.