Mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
LyssnaVi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om områdena mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma. Vi samverkar med lokala, regionala, nationella och internationella aktörer inom området och målet är att vårt arbete ska leda till en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Mat
Mat är grundläggande för en god hälsa men även för miljön.
-
Fysisk aktivitet och stillasittande
Fysisk aktivitet bidrar till en ökad fysisk och psykiskt hälsa, och förbättrad inlärning, koncentration och sömnkvalitet.
-
Övervikt och fetma
Övervikt och fetma är en riskfaktor för att drabbas av ett flertal sjukdomar. Fetma är även en kronisk sjukdom i sig.
-
Publikationer
Publikationer inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
-
På gång inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
Presentation av våra uppdrag och projekt som vi arbetar med inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
Nyheter
-
Här är ungdomarnas egna förslag för att minska stillasittandet
Publicerad:Barn och unga ägnar mindre tid åt pulshöjande fysiska aktiviteter ju äldre de blir. Samtidigt ökar stillasittandet. Men ungdomarna själva har flera förslag på vad som kan göras för att motverka det.
-
Fritidskortet – för en meningsfull fritid
Publicerad:Barn och ungdomar behöver en meningsfull fritid för att må bra. Satsningen på ett Fritidskort ska öka möjligheterna att delta inom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt föreningsliv.
-
”Tanke" – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter
Publicerad:Den 30 september startar Folkhälsomyndigheten den rikstäckande kampanjen ”Tanke”, med syfte att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet. Kampanjen genomförs i samarbete med landets studenthälsor.
Publikationer
-
Fritidskortet för barn och ungdomar (Faktablad)
Publicerad:Övergripande information om Fritidskortet och varför vi behöver satsa på barns och ungdomars möjligheter till en meningsfull fritid, som en del i ett hälsofrämjande arbete.
-
Ungas röster om fysisk aktivitet – möjligheter, hinder och önskemål
Publicerad:Faktabladet sammanfattar resultat från fokusgruppsintervjuer med ungdomar i åldern 13–18 år, om fysisk aktivitet och fritidsaktiviteter. Fokus ligger på faktorer som kan främja fysisk aktivitet och minskat stillasittande, och på hindrande faktorer.
-
Barns och ungas rörelsevanor – mer rörelsefrämjande samhällen behövs
Publicerad:Faktabladet sammanfattar resultat från svenska studier som använt aktivitetsmätare för att mäta fysisk aktivitet bland barn och unga i åldern 4–17 år. Vi beskriver även det vi vet om sambandet mellan fysisk aktivitet och ungas fysiska och psykiska hälsa.