Mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
LyssnaVi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om områdena mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma. Vi samverkar med lokala, regionala, nationella och internationella aktörer inom området och målet är att vårt arbete ska leda till en god och jämlik hälsa i befolkningen.

-
Mat
Mat är grundläggande för en god hälsa men även för miljön.
-
Fysisk aktivitet och stillasittande
Fysisk aktivitet bidrar till en ökad fysisk och psykiskt hälsa, och förbättrad inlärning, koncentration och sömnkvalitet.
-
Övervikt och fetma
Övervikt och fetma är en riskfaktor för att drabbas av ett flertal sjukdomar. Fetma är även en kronisk sjukdom i sig.
-
Publikationer
Publikationer inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
-
På gång inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
Presentation av våra uppdrag och projekt som vi arbetar med inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
Nyheter
-
Ökad rörelse i vardagen – en vinst för hela samhället
Publicerad:Enligt nya beräkningar kan minskat stillasittande och ökad fysisk aktivitet leda till lägre samhällskostnader och betydande vinster för individers hälsa.
-
Ny stor enkätundersökning om ungas sexuella och reproduktiva hälsa
Publicerad:De flesta unga är nöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Resultaten visar samtidigt att kondomanvändningen är fortsatt låg, och att många uppger att mensbesvär begränsar vardagen. Alarmerande många unga uppger också att de har varit utsatta för våld, i synnerhet sexuellt våld.
-
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga
Publicerad:Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälsosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
Publikationer
-
Samhällsekonomiska kostnader kopplat till stillasittande och otillräcklig fysisk aktivitet
Publicerad:Rapporten innehåller skattning av kostnader för cancer, hjärt- och kärlsjukdom, psykiatriska tillstånd och typ 2-diabetes.
-
Ungas hälsa, relationer och sexliv – Resultat från UngKAB23
Publicerad:UngKAB23 beskriver resultaten från en enkätbaserad befolkningsstudie. Rapporten vänder sig bland annat till yrkesverksamma som arbetar med hälsofrämjande och förebyggande arbete inom SRHR, hiv och STI. Den riktar sig även till myndigheter, civilsamhällets organisationer samt tjänstemän och beslutsfattare.
-
Dialoger med aktörer om barns och ungas livsmedelskonsumtion
Publicerad:Rapporten beskriver dialoger med olika aktörer för att utveckla arbetet med att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion. Dialoger har förts med representanter för näringsliv, civilsamhälle, kommuner, regioner och staten.