Mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
LyssnaVi arbetar med att ta fram kunskap, följa upp, utvärdera, vägleda och sprida kunskap om områdena mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma. Vi samverkar med lokala, regionala, nationella och internationella aktörer inom området och målet är att vårt arbete ska leda till en god och jämlik hälsa i befolkningen.
-
Mat
Mat är grundläggande för en god hälsa men även för miljön.
-
Fysisk aktivitet och stillasittande
Fysisk aktivitet bidrar till en ökad fysisk och psykiskt hälsa, och förbättrad inlärning, koncentration och sömnkvalitet.
-
Övervikt och fetma
Övervikt och fetma är en riskfaktor för att drabbas av ett flertal sjukdomar. Fetma är även en kronisk sjukdom i sig.
-
Publikationer
Publikationer inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
-
På gång inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma
Presentation av våra uppdrag och projekt som vi arbetar med inom mat, fysisk aktivitet, övervikt och fetma.
Nyheter
-
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga
Publicerad:Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälsosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
-
Nytt simuleringsverktyg visar levnadsvanornas betydelse för folkhälsan
Publicerad:Folkhälsomyndigheten, Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden har skapat ett verktyg som visar hur stor inverkan levnadsvanor har för risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och cancer. Med simuleringar går det att visa effekten av insatser som kan minska antal sjukdomsfall, vårdkostnader och dödlighet.
-
Nytt kunskapsstöd för att öka den fysiska aktiviteten bland personer med intellektuell funktionsnedsättning
Publicerad:Många vuxna med intellektuell funktionsnedsättning, IF, lever ett stillasittande liv som kan leda till ohälsa och minskad livskvalitet. Ett nytt kunskapsstöd visar hur omgivningen kan göra för att främja ett aktivt liv, och hur de hinder som finns kan övervinnas.
Publikationer
-
Dialoger med aktörer om barns och ungas livsmedelskonsumtion
Publicerad:Rapporten beskriver dialoger med olika aktörer för att utveckla arbetet med att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion. Dialoger har förts med representanter för näringsliv, civilsamhälle, kommuner, regioner och staten.
-
Samhället behöver främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga
Publicerad:Rapporten visar att barns och ungas livsmedelskonsumtion och matmiljö har blivit allt sämre, vilket påverkar deras matrelaterade hälsa.
-
Barns och ungas livsmedelskonsumtion
Publicerad:Rapporten är en del av regeringsuppdraget om att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion med särskilt fokus på socioekonomiska villkor.