Främja fysisk aktivitet för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Lyssna

Fysisk aktivitet är en av de viktigaste påverkbara faktorerna för god hälsa och livskvalitet. Aktivitetsnivån hos personer med intellektuell funktionsnedsättning är låg och endast en av tio når rekommendationerna för fysisk aktivitet.

Ur ett jämlikhetsperspektiv är det viktigt att samhället erbjuder aktiviteter där alla känner sig inkluderade och välkomna.

Ungefär 1–1,5 procent av befolkningen har intellektuell funktionsnedsättning (IF). Personer med IF behöver ofta stöd från omgivningen för att vara fysiskt aktiva. Med rätt stöd är funktionsnedsättningen sällan ett hinder för fysisk aktivitet. För att underlätta för personer med IF att delta i aktiviter är det av stor betydelse att chefer, verksamhetsledare och personal har förståelse för de utmaningar som funktionsnedsättningen innebär och ge förutsättningar till att vara fysiskt aktiv. Därtill är stöd från anhöriga och närstående viktigt för att möjliggöra fysisk aktivitet. Att ledare i föreningslivet skapar en välkomnande miljö för fysisk aktivitet och träning är också avgörande för att fler personer med IF ska kunna delta.

För att främja fysisk aktivitet bland personer med IF finns kunskapsstödet nedan. Materialet består av faktablad, en animerad film och filmade intervjuer för att belysa olika faktorer som möjliggör fysisk aktivitet. Målgrupper för kunsskapsstöden är beslutsfattare, verksamhetschefter, professioner och verksamheter som arbetar med personer med IF.

Vad kan vi göra för att fler ska kunna delta?

Personer med intellektuell funktionsnedsättning deltar sällan i aktiviteter som erbjuds i samhället, vad kan vi göra för att fler ska kunna delta? Animeringen visar med ett exempel hur personer med olika ansvarsområden gör det möjligt och bidrar till en hälsosammare och mer inkluderande samhälle för alla.

Aktiviteter som gör skillnad – Gåfotboll för personer med intellektuell funktionsnedsättning

I filmen berättar representanter från Östersunds kommun och Ope IF om initiativet med gåfotboll.

Aktiviteter som gör skillnad – Längdskidor för personer med intellektuell funktionsnedsättning

I filmen berättar representanter från Östersunds skidklubb och Parasport Sverige om initiativet med längdskidåkning.

Aktiviteter som gör skillnad – Digital träning för personer med intellektuell funktionsnedsättning

I filmen berättar representanter från Östersunds kommun och Mittuniversitetet om initiativet med digital träning.