Anmälningspliktiga verksamheter enligt miljöbalken
LyssnaNya verksamheter inom till exempel skola och allmänna bad ska anmälas till kommunen senast sex veckor innan de startar. En förändring av en verksamhet behöver inte anmälas om inte förändringen är så stor att tillsynsmyndigheten kan bedöma det som en ny verksamhet.
Anmälningsplikten regleras i 38 och 38 a §§ i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMH).
Folkhälsomyndigheten har ansvar för tillsynsvägledning för följande anmälningspliktiga verksamheter:
- förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, gymnasieskola, anpassad gymnasieskola, specialskola, sameskola eller internationell skola
- bassängbad för allmänheten eller som på annat sätt används av många människor.
- kyltorn
Anmälan möjliggör tillsynsmyndighetens arbete
Den som ska driva en anmälningspliktig verksamhet ska anmäla det till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd senast sex veckor innan verksamheten påbörjas, annars får verksamhetsutövaren betala en miljösanktionsavgift. Syftet med anmälan är att tillsynsmyndigheten ska få
- tidig kännedom om verksamheten för att ta ställning till om bestämmelserna i miljöbalken och tillhörande förordningar uppfylls
- underlag för att kunna besluta om föreläggande eller förbud
- möjlighet att ge råd och vägledning inför det att verksamheten startar.
Den kommunala tillsynsmyndigheten kan dock besluta att verksamheten får påbörjas såväl tidigare som senare än sex veckor från det att anmälan inkommit.
Verksamhetsutövare har upplysningsplikt när hen tar över en redan anmäld verksamhet
Om en verksamhetsutövare övertar en anmälningspliktig verksamhet är hen skyldig att snarast informera miljö- och hälsoskyddsnämnden om detta, enligt 32 § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMH). 32 § FMH omfattar endast upplysningsskyldighet vid ny verksamhetsutövare, men inte vid övriga förändringar av verksamheten. Notera också att miljösanktionsavgift inte ska betalas om en verksamhetsutövare underlåter att upplysa att den övertagit en anmälningspliktig verksamhet.
När det gäller kyltorn är regleringen annorlunda och utöver 32 § FMH föreligger också en upplysningsplikt hos verksamhetsutövaren om något förhållande avseende kyltornet ändras, se 38 b § FMH.
Större förändringar kan behöva anmälas
Det framgår inte av bestämmelsen i 38 § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMH), om verksamhetsutövaren är skyldig att anmäla om en befintlig verksamhet utökas eller förändras.
Det finns därför inte stöd i 38 § FMH för att kräva att verksamhetsutövaren ska anmäla en förändring av en verksamhet till tillsynsmyndigheten, när till exempel barngrupper utökas eller en ny lokal tas i anspråk.
En större förändring av verksamheten skulle möjligen kunna bedömas som att en ny verksamhet påbörjats, och då träder anmälningsplikten in. Här behöver tillsynsmyndigheten bedöma hur omfattande förändringen är och vad det innebär för verksamheten. Om tillsynsmyndigheten bedömer att förändringen inneburit att en ny verksamhet påbörjats, och ingen anmälan gjorts, ska den ansvariga verksamhetsutövaren betala en miljösanktionsavgift (3 kap. 3 § förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter).
Även om en förändring av en verksamhet inte behöver anmälas kan tillsynsmyndigheten utöva tillsyn, begära in nödvändiga uppgifter och vid behov vidta andra tillsynsåtgärder, såsom föreläggande eller förbud.
Mer vägledning om anmälningsärenden finns hos Naturvårdsverket:
Anmälningsärenden (naturvardsverket.se)
Den lagstiftning som den här texten bygger på