Riskfylld utomhuslek har positiva effekter på barns hälsa

Lyssna

Den sammanställda forskningen tyder på att riskfylld utomhuslek överlag ger fler positiva hälsoeffekter jämfört med att undvika riskfylld lek.

Vad visar den sammanställda forskningen om hur barns utveckling och hälsa påverkas av riskfylld lek?

Folkhälsomyndigheten har gjort en litteratursökning och granskning av systematiska litteraturöversikter om riskfylld utomhuslek och dess betydelse för barns hälsa.

Sökningen är gjord för att komplettera kunskapsunderlaget Grönskans kvaliteter och barns hälsa (länk till publikationen finns längst ned på sidan), och kan utgöra ett underlag för utökade sökningar och sammanställningar kring frågan.

Litteratursökningen utgick från frågan

  • Vad visar den sammanställda forskningen om hur barns utveckling och hälsa påverkas av riskfylld lek?

Definition av riskfylld lek

Riskfylld lek kan definieras som en spännande och kittlande aktivitet som innebär en risk för fysisk skada, men även möjligheter till utmaning, utforskning av gränser och att lära sig om risken för skador. Det kan handla om lek på hög höjd, lek med hög hastighet, lek med farliga verktyg, lek nära farliga element, vilda lekar, och lek där barnen kan "försvinna"/gå vilse.

Resultat

Folkhälsomyndigheten inkluderade efter litteratursökning, relevansbedömning och kvalitetsgranskning översikten "What is the Relationship between Risky Outdoor Play and Health in Children? A Systematic Review" som undersökt samband mellan riskfylld utomhuslek och barns hälsa.

Översikten inkluderar 21 relevanta primärstudier från 8 olika länder. Studierna behandlar hälsoutfall för barn i åldrarna 3–12 år utifrån olika typer av riskfylld lek och främjande miljöer för riskfylld lek. Kvaliteten på studierna är genomgående "mycket låg" eller "måttlig".

Resultaten av översikten tyder sammantaget på positiva effekter av riskfylld utomhuslek på flera olika hälsoutfall och beteenden hos barn. Framför allt avseende ökad fysisk aktivitet och/eller minskat stillasittande, men även för sociala relationer, skador och aggression. Trots bristande kvalitet i studierna bedömer översiktens författare att de hälsomässiga fördelarna av riskfylld utomhuslek är fler än när riskfylld utomhuslek undviks.

What is the Relationship between Risky Outdoor Play and Health in Children? A Systematic Review (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)

Genomförande

Litteratursökningen genomfördes i PubMed och Web of Science.

Avgränsningarna var att barnen skulle vara 0–12 år och att studietypen skulle vara systematiska litteraturöversikter och meta-analyser. Studier äldre än 10 år exkluderades.

Antalet sökträffar uppgick till 14 varav en översikt bedömdes vara relevant utifrån titel och abstrakt. Översikten lästes i fulltext och bedömdes ha hög kvalitet enligt granskningsmallen Snabbstar.

Kontakta Registratorn för att ta del av sökdokumentation: info@folkhalsomyndigheten.se

Kompletterande sökning

I en kompletterande litteratursökning identifierades tre primärstudier som studerat olika hälsoutfall av riskfylld utomhuslek bland barn. Dessa studier har inte kvalitetsgranskats av Folkhälsomyndigheten, men resultaten ligger i linje med översiktens resultat om hälsoutfall och beteenden. Exempelvis att barns deltagande i riskfylld lek stödjer deras känsla av tillhörighet, att riskfylld lek stärker utvecklingen av barns egna förmåga att bedöma risker, samt att riskfylld lek är positivt för barns välbefinnande, delaktighet och fysiska aktivitet.

Publikation

  • Grönskans kvaliteter och barns hälsa

    Publicerad:

    Kunskapsunderlag om barns hälsa och utveckling vid vistelse i gröna miljöer med fokus på ekosystemtjänster. Rapporten riktar sig främst till beslutsfattare och handläggare som arbetar med miljörelaterad…