Internationellt arbete inom miljöhälsa och hälsoskydd
LyssnaFolkhälsomyndigheten representerar Sverige i arbetet med miljö och hälsa inom WHO Europa samt Europeiska miljöbyrån (EEA). Vi deltar även i fler EU-nätverk och EU-projekt som arbetar med miljö och hälsa.
WHO:s miljöhälsoprocess
Inom WHO Europa finns sedan slutet av 1980-talet en process för miljö och hälsa (European Environment and Health Process, EHP). Det som skiljer denna process från annat arbete inom miljö- och hälsoområdet är ett delat ansvar mellan hälso- och miljösektorerna i respektive land. I Sverige finns två så kallade fokalpunkter för processen – en på Folkhälsomyndigheten och en på Naturvårdsverket. Processen drivs av en serie ministerkonferenser anordnade av WHO Europa. Den senaste konferensen hölls i Budapest, Ungern i juli 2023. En arbetsgrupp bestående av fokalpunkter från 53 länder ansvarar för att genomföra och utvärdera arbetet inom processen.
Mer om WHO:s miljöhälsoprocess
WHO:s arbetsgrupp Health in Climate Change
Folkhälsomyndigheten medverkar i WHO:s arbetsgrupp Health in Climate Change (HIC). Under år 2023 har arbetsgruppen uppdaterat en gemensam skrift om behov och förslag på åtgärder för hälsa i klimatarbetet, ”Zero regrets”. Skriften beskriver att hälsan hos nuvarande och framtida generationer är ett av de starkaste argumenten för åtgärder mot klimatförändring och för en hållbar utveckling.
Europas miljöbyrå, EEA
EU:s miljöbyrå, European Environment Agency (EEA), ska tillhandahålla tillförlitlig och oberoende miljöinformation. Byrån utgör en viktig informationskälla för arbetet med att utforma, anta, genomföra och utvärdera miljöpolitik. Naturvårdsverket representerar Sverige med en fokalpunkt till det övergripande arbetet, men varje land har även så kallade resurscenter för olika frågor (National Resource Centre, NRC).
Folkhälsomyndigheten är tillsammans med Naturvårdsverket resurscenter för miljö och hälsa. EEA bjuder in till möten 1–2 gånger per år för information och diskussion om kommande prioriteringar.