Hälsa som drivkraft för miljömålen
LyssnaEtt övergripande mål för Sveriges miljöpolitik är att människors hälsa utsätts för minimal negativ miljöpåverkan samtidigt som miljöns positiva inverkan på hälsan främjas. Folkhälsomyndigheten samverkar med flera andra myndigheter i arbetet för att nå miljömålen.
Folkhälsomyndigheten är en miljömålsmyndighet med uppdrag att verka för miljökvalitetsmålen och generationsmålet, och har även en plats i Miljömålsrådet. I vårt arbete med hälsa i miljömålen har vi i samverkan med flera andra aktörer kartlagt hur hälsa knyter an till de 16 miljökvalitetsmålen, vilka mål som är relevanta för arbetet och hur hälsa kan följas upp. Vi har även identifierat behov och tagit fram förslag till åtgärder för att kunna arbeta mer ändamålsenligt och effektivt med hälsa i miljömålsarbetet:
- Betona hälsa som drivkraft och ett gemensamt mål för miljömålsarbetet.
- Synliggöra gemensamma hälsoaspekter.
- Lyfta det hälsofrämjande perspektivet.
- Beakta jämlikhet i hälsa i miljömålsåtgärder.
- Stärka samarbetet kring miljörelaterade hälsofrågor.
Programområde inom Miljömålsrådet
På uppdrag av Miljömålsrådet driver Folkhälsomyndigheten sedan 2023 programområdet Hälsa som drivkraft i miljömålen och för hållbar utveckling. Övriga myndigheter som ingår är Boverket, Livsmedelsverket, länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Sametinget, Skogsstyrelsen, Strålsäkerhetsmyndigheten, Sveriges geologiska undersökning och Trafikverket.
Det övergripande syftet med programområdet är att främja kunskapsutbyte, samverkan och samordning av frågor där hälsa kan användas som drivkraft för att öka takten i miljöarbetet. Samordningen av frågor möjliggör ett mer effektivt arbete och ett bättre stöd för aktörer vars uppdrag och verksamhet knyter an till miljö och hälsa. Ett mer samordnat arbete med miljörelaterad hälsa bidrar även till bättre uppföljning och ett bättre stöd gentemot lokala och regionala aktörer, samt en starkare röst i Sveriges internationella miljöarbete.
Arbetet med programområdet organiseras utifrån gemensamma åtaganden bland myndigheterna om att bidra till kunskapsutbyte inom miljörelaterad hälsa och hur hälsa kan vara en drivkraft i miljömålsarbetet. Samordningen innefattar även ett återkommande Miljöhälsoforum med aktörer utanför Miljömålsrådet som utgör en gemensam kontaktyta mellan myndigheter, akademi, bransch samt lokala och regionala samhällsaktörer inom området. Förutom Miljöhälsoforum innefattar programområdet två fördjupningsområden:
- Data som drivkraft för miljörelaterad hälsa, som syftar till en bättre och mer ändamålsenlig insamling, användning, redovisning och spridning av miljörelaterade hälsodata, samt bättre samordning mellan pågående studier och undersökningar.
- Sociala konsekvensanalyser i miljömålsarbetet, som syftar till att öka beaktandet av jämlikhet, sociala konsekvenser och hälsofrämjande perspektiv i fysisk planering.
Läs mer
Publikationer
-
Kartläggning av hälsa i miljökvalitetsmålen – En samverkansåtgärd under Miljömålsrådet
Publicerad:Kartläggning av hur respektive miljökvalitetsmål kopplar till en god och jämlik hälsa. Rapporten beskriver hur hälsa hanteras inom miljömålsarbetet i dag samt vilka nationella och internationella mål…
-
Definitioner, mål, ramverk och uppföljningssystem för miljörelaterad hälsa – En sammanställning inom ramen för Miljömålsrådet
Publicerad:Rapporten innehåller relevanta definitioner och en sammanställning av de olika mål och policyramverk som knyter an till miljörelaterad hälsa. Rapporten samlar även de uppföljningssystem som finns för…
-
Hälsa som drivkraft i miljömålen och för hållbar utveckling – Behov och förslag till åtgärder
Publicerad:Denna rapport är den tredje och sista publikationen inom ramen för en samverkansåtgärd om "Hälsa som drivkraft i miljömålen och för hållbar utveckling" som initierats under Miljömålsrådet 2017. Syntesen…