Miljöhälsoenkäten

Lyssna

Genom den nationella miljöhälsoenkäten följer vi upp den miljörelaterade hälsan i befolkningen. Vi undersöker hur miljön påverkar hälsan genom att fråga om vilka miljöfaktorer människor utsätts för och vilka hälsoproblem de upplever.

En glad kvinna sitter på en cykel.

Enkäten skickas ut vart fjärde år

Miljöhälsoenkäten (MHE) är en urvalsundersökning i befolkningen. Den genomförs vart fjärde år, varannan gång för vuxna och varannan gång för barn. Undersökningen har pågått sedan 1999.

Genom enkäten följer vi utvecklingen av den fysiska miljöns påverkan på människor, både i inomhusmiljöer och utomhusmiljöer.

Syftet med undersökningen är att följa befolkningens miljörelaterade hälsa och hur påverkan skiljer sig mellan olika grupper. Miljöhälsoenkäten fångar också upp miljöns positiva inverkan på hälsan, till exempel hälsofrämjande aktiviteter som utevistelse i naturen och att gå eller cykla till skolan eller arbetet.

Så här används resultaten från enkäten

Resultaten från miljöhälsoenkäten används av länsstyrelser och regioner för att beskriva den regionala situationen i jämförelse med den nationella. Resultaten kan även användas som underlag i kommunernas arbete med miljö- och hälsoskydd samt samhällsplanering.

Om Miljöhälsoenkät 2023

Senaste miljöhälsoenkäten skickades under våren 2023 ut till cirka 236 000 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 18–84 år. Det var fjärde gången som enkätundersök­ningen riktades till den vuxna befolkningen.

Totalt 88 725 personer besvarade enkäten (38 procent).

Folkhälsomyndigheten ansvarar för den nationella miljöhälsoenkäten, men Statistiska centralbyrån (SCB) hanterar utskick, insamling och sammanställning av svaren.

Regionala och kommunala aktörer har medfinansierat undersökningen i 17 län för att få tillgång till bättre regionala underlag.

Nästa miljöhälsoenkät vänder sig till barn i åldrarna 6–10 månader, 4 år och 12 år och kommer att skickas ut under våren 2027.

Här finns resultaten från miljöhälsoenkäten

Från och med 2024 tillgängliggörs all data från enkäten i Folkhälsomyndighetens webbaserade verktyg för att presentera och visualisera statistik: Folkhälsodata och Folkhälsostudio. I de verktygen finns möjlighet att göra egna visualiseringar utifrån ålder, kön, region, utbildningsnivå, födelseland och funktionsnedsättning. Data som rör boendemiljön kan även visualiseras utifrån byggår och bostadstyp.

Folkhälsodata och Folkhälsostudio

Resultaten från miljöhälsoenkäten presenteras även i våra miljöhälsorapporter och fördjupade analyser:

Vår miljöhälsorapportering