Hälsoskydd

Lyssna

Tillsynen inom hälsoskydd har syftet att förhindra att människor blir besvärade eller sjuka på grund av miljön. Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna vägleder kommunerna i deras tillsynsarbete.

Till dig som privatperson: Kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening vid problem med inomhusmiljön i din bostad

Har du som privatperson problem i din bostad med fukt, mögel, dålig luft, låg eller hög temperatur eller annat som påverkar din hälsa negativt? Då ska du i första hand kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om du inte får hjälp och problemen inte blir åtgärdade kan du kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Om din hälsa påverkas negativt är det viktigt att du kontaktar sjukvården via 1177 för undersökning.

Tillsynen utgår från miljöbalken

Utgångspunkten för all tillsyn inom hälsoskydd är miljöbalken. Den syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö.

Ansvaret för tillsynen i kommunen ligger hos miljö- och hälsoskyddsnämnden. Tillsynen av olika verksamheter utövas av kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Med verksamhet menas här till exempel att driva en skola eller en förskola eller äga ett flerbostadshus. De som ansvarar för en verksamhet är verksamhetsutövare. Tillsynen innebär att miljö- och hälsoskyddskontoret inspekterar verksamheten, kontrollerar att lagen följs och ger information och råd till den som driver verksamheten. Miljö- och hälsoskyddskontoret granskar även verksamhetens egenkontroll.

För de verksamheter som hör till Försvaret ansvarar Försvarsinspektören för hälsa och miljö för tillsynen enligt miljöbalken.

Folkhälsomyndighetens vägledning om hälsoskydd: Tillsynsvägledning om hälsoskydd för olika typer av verksamheter

Folkhälsomyndigheten stödjer och samordnar

Folkhälsomyndigheten ger stöd och råd till kommunala tillsynsmyndigheter genom att tolka lagstiftningen och följa kunskapsläget, ta fram skriftlig vägledning och allmänna råd samt svara på frågor. Vi följer också årligen upp kommunernas och länsstyrelsens arbete med tillsyn och tillsynsvägledning. Arbetet leds av Naturvårdsverket i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Statens jordbruksverk, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen och länsstyrelserna.

Folkhälsomyndigheten har också i uppdrag att samordna hälsoskyddstillsynen i Sverige. Det gör vi genom att delta på regionala hälsoskyddsträffar och ordna utbildningsinsatser eller tillsynsprojekt som är riktade till kommunala tillsynsmyndigheter. Vi tar också fram mål och aktiviteter för tillsyn och tillsynsvägledning inom hälsoskydd till den nationella tillsynsstrategin.

Uppföljning av tillsyn enligt miljöbalken (naturvardsverket.se)

Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken (naturvardsverket.se)

Myndighetens ansvar för tillsynsvägledning inom hälsoskydd framgår av