Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte), Försäkringskassan, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Jämställdhetsmyndigheten, Kriminalvården, Läkemedelsverket, Migrationsverket, Myndigheten för arbetsmiljökunskap , Myndigheten för delaktighet (MFD), Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Polismyndigheten, Rättsmedicinalverket, Sametinget, Socialstyrelsen, Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), Statens institutionsstyrelse (SIS), Statens medieråd, Statens skolverk, Trafikverket, Vetenskapsrådet, Vinnova.
Nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention
LyssnaFolkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter överlämnat ett förslag för en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention till regeringen. Här kan du läsa mer om vad förslaget innebär och hur arbetet har gått till.
Arbetet med en ny nationell strategi
Sedan sommaren 2020 har Folkhälsomyndigheten tillsammans med Socialstyrelsen och 24 andra myndigheter, arbetat med att ta fram ett underlag till en kommande nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention.
Myndigheter som har ingått i uppdraget (genväg till innehåll på sidan)
Utöver myndigheterna har många andra aktörer varit involverade i arbetet, såsom representanter från kommuner, regioner, organisationer och föreningar från civilsamhället Förslaget slutrapporterades den 1 september.
Det handlar om livet
Förslaget till den nya nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention heter ”Det handlar om livet”. Syftet är att stärka arbetet med att förbättra den psykiska hälsan i befolkningen, förebygga psykisk ohälsa och suicid och förbättra livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa. Strategin fokuserar både på nuvarande och kommande generationers psykiska hälsa och belyser behovet av att skapa socialt hållbara samhällsstrukturer.
Ett samlat ramverk
Den nationella strategin ska löpa över 10 år med en vision och en målstruktur bestående av fyra övergripande mål och sju delmål.
Strategins vision är ”ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen och där ingen bör hamna i en situation där den enda utvägen upplevs vara suicid”.
Strategin innehåller fyra mål:
- En förbättrad psykisk hälsa i hela befolkningen
- Färre liv förlorade i suicid
- Minskad ojämlikhet i psykisk hälsa
- Minskade negativa konsekvenser på grund av psykiatriska tillstånd.
Delmål och insatsområden
Strategin har sju delmål som tillsammans och enskilt bidrar till de övergripande målen och de förändringar som behövs för att åstadkomma detta.
- Psykisk hälsa ses som en resurs för individen och samhället
- Ökade investeringar i barn och unga för en god psykisk hälsa genom hela livet
- Ett inkluderande och hållbart arbetsliv som främjar psykisk hälsa
- Ett inkluderande samhälle med delaktiga invånare
- Vård och omsorg som möter individens behov
- Stärkt suicidpreventivt arbete
- Stärkt kunskapsutveckling inom området psykisk hälsa och suicidprevention
Inom varje delmål finns insatsområden med prioriteringar som olika offentliga aktörer på nationell, regional och kommunal nivå samt aktörer från privat sektor och civilsamhället kan arbeta utifrån.
Mer om insatsområdena och strategin som helhet finns i rapporten ”Underlag till nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention”.
-
Underlag till nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Slutredovisning av regeringsuppdrag 2023
Publicerad:Förslaget bygger på analyser och underlag som myndigheter, organisationer och föreningar har lämnat, breda dialoger med många aktörer verksamma inom området, till exempel representanter från kommuner…
Generaldirektörerna för Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten introducerar den nationella strategin
Vad händer nu?
Förutsatt att strategin beslutas blir nästa steg att ta fram en plan med konkreta insatser som myndigheterna ska genomföra under de kommande tre åren, både enskilt och tillsammans. Detta arbete hålls samman av den föreslagna samordningsfunktionen och omfattar också dialog med olika aktörer.
Under arbetet med uppdraget har myndigheterna börjat inventera vad som skulle kunna ingå i en sådan plan. Utifrån den kommande planen finns också grund för uppföljning av arbetet. Lägesrapporter och fördjupade analyser kommer att tas fram så att aktörer inom området kan få återkoppling om strategins genomförande och resultat samtidigt som regeringen får återredovisning och uppdatering. Även arbetet med att upprätta det föreslagna uppföljningssystemet kommer att påbörjas.
Läs mer
- Frågor och svar om förslaget till nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention
- Uppdrag att inkomma med underlag inför en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention (regeringen.se)
- Styrning av arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention (lumell.se)
- Internationell utblick psykisk hälsa och suicidprevention (lumell.se)
- Utvecklingsbehov inom psykisk hälsa och suicidprevention (PDF, 528 kB)
- EU-samarbete om en nationell strategi för suicidprevention