Alkoholtillsyn

Lyssna

Folkhälsomyndigheten utövar tillsyn på nationell nivå över tillverkning och partihandel med alkoholdrycker, import, införsel och försäljning av teknisk sprit och handel med alkoholhaltiga preparat. Här kan du läsa om vårt tillsynsuppdrag och hur vi arbetar.

Vi bedriver tillsyn för att förebygga skador och brott

Tillsyn över att alkohollagstiftningen efterlevs är en förebyggande insats som syftar till att minska medicinska och sociala skador av alkohol och utgör en viktig del av vårt arbete för att främja en god och jämlik hälsa.

Det är också en brottsförebyggande insats som kan förhindra langning och att illegala produkter finns på marknaden, samt förebygger våldsbrott såsom misshandel, hot, rån och sexualbrott.

Tillsyn bidrar även till att skapa rättvisa konkurrensvillkor och lika förutsättningar för alla företag på marknaden.

Vårt tillsynsansvar omfattar

Vi bedriver tillsyn över de bestämmelser i alkohollagstiftningen som omfattar:

  • Tillverkning och partihandel med alkoholdrycker.
  • Import, införsel och försäljning av teknisk sprit.
  • Handel med alkoholhaltiga preparat.

Sverige.

Vi planerar vår tillsyn och kan agera på inkomna underrättelser

Vi planerar vår tillsyn utifrån en analys av bland annat omvärldsbevakning, uppföljning av tidigare kontroller samt anmälningar och rapporter som kommer in till oss. Vi kan även agera utifrån underrättelser som vi får från exempelvis verksamhetsutövare, andra myndigheter eller privatpersoner.

I vår tillsynsplan och program för marknadskontroll kan du läsa om den tillsyn och marknadskontroll som vi planerar att genomföra under 2024 inom områdena alkohol, tobak och liknande produkter, tobaksfria nikotinprodukter samt hälsofarliga varor.

Så här utövar vi vår tillsyn

Vi utövar vår tillsyn genom att granska att de verksamhetsutövare som bedriver verksamhet i enlighet med alkohollagen (2010:1622) följer kraven i lagen och de anslutande föreskrifterna. Vi kontrollerar bland annat hantering och förvaring. Vi kontrollerar även att teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat som inte är avsedda att intas innehåller rätt denaturering, det vill säga att de innehåller ett eller flera ämnen som gör att varan inte går att förtära.

Vilket tillvägagångssätt vi använder beror på omständigheterna och behovet i varje enskilt ärende. Vi kan bland annat gå tillväga genom att granska:

  • dokumentation
  • information på webbsidor
  • produkter på plats i butik.

I samband med att vi inleder ett ärende kontaktar vi den verksamhetsutövare som ärendet riktar sig mot och informerar om vad vi planerar att granska. I vissa fall kan vi behöva ta del av information om verksamheten. Som tillsynsmyndighet har vi med stöd av 9 kap 13 § alkohollagen rätt att få ta del av handlingar som rör verksamheten, uppgifter om verksamhetens omfattning och utveckling samt varuprover och liknande som behövs för vår tillsyn. Vi har även rätt att få tillträde till driftstället och de lokaler som hör till.

Kvinna som sitter framför en datorskärm.

Vad händer om vi upptäcker brister?

Om vi i vår tillsyn upptäcker att en verksamhetsutövare inte följer kraven i lagen och de anslutande föreskrifterna underrättar vi Polismyndigheten om vårt beslut.

Om vi inte hittar några brister kan vi fatta beslut om att avsluta ärendet. Även i de fall då verksamhetsutövaren har åtgärdat de brister vi har noterat kan ärendet avslutas.

Begränsa eller neka tillträde till den svenska marknaden

Om vi bedömer att en produkt som är lagligen saluförd i en annan medlemsstat inom Europeiska unionen eller i Turkiet inte har tillräckligt skydd för folkhälsan kan vi inom vår tillsyn fatta beslut om att begränsa eller neka marknadstillträde för produkten på den svenska marknaden. Det kan vi även göra om produkten har sitt ursprung i och är lagligen saluförd i en Efta-stat som är part i EES-avtalet. Om vi fattar ett sådant beslut är vi skyldiga att underrätta verksamhetsutövaren utan dröjsmål. Vi meddelar också vårt beslut till Kommerskollegium, som i sin tur underrättar Europeiska kommissionen. Om du omfattas av ett sådant beslut och behöver hjälp av icke-rättslig karaktär kan du vända dig till SOLVIT, som är ett kostnadsfritt problemlösningsnätverk för den inre marknaden.

Lagbok

Även andra myndigheter har ett tillsynsansvar över alkohollagstiftningen

Utöver Folkhälsomyndigheten har även andra myndigheter ett tillsynsansvar över vissa delar av alkohollagstiftningen.

Kommunen och Polismyndigheten har tillsyn över efterlevnaden av de bestämmelser som gäller för servering av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat samt detaljhandeln med folköl.

För tillsynen över efterlevnaden av bestämmelserna om marknadsföring ansvarar Konsumentverket. Gentemot den som har serveringstillstånd får denna tillsyn också utövas av kommunen.

Skatteverket utövar tillsyn över partihandel med spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker.

Läs mer

Här kan du hitta information om vilka bestämmelser som gäller för dig som bedriver verksamhet i enlighet med alkohollagen och omfattas av vårt tillsynsansvar.

Du har alltid en skyldighet att känna till vad som gäller enligt lag

Informationen på den här webbsidan är enbart tänkt att fungera som en hjälp för dig, och ersätter inte det som står i lagen. Det kan också finnas andra lagar eller andra myndigheters föreskrifter som du måste känna till. Vi uppdaterar kontinuerligt innehållet men vi kan inte garantera att informationen på sidan alltid är helt aktuell.