Nyhetsarkiv

Lyssna

Ämnesområden
År

Välkommen till Folkhälsomyndighetens nyheter. Här hittar du våra pressmeddelanden, nyheter, pressinbjudningar. Vill du ha hjälp med pressfrågor, kontakta presstjänsten, 010-205 21 00.

228 träffar inom Nyheter

  • Ensamhet kan öka risken för depression

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten publicerar nu det första av fyra faktablad som uppmärksammar vikten av att motverka ensamhet. Faktabladet visar på ett tydligt samband mellan ensamhet och psykisk ohälsa.

  • Mindre intensiv säsong för luftvägsvirus

    Publicerad:

    Vinterns spridning av luftvägsvirus bedöms som helhet ha varit mindre intensiv än föregående säsong under toppveckorna eftersom spridningen av influensa, covid-19 och RS-virus inte kulminerade samtidigt och topparna blev lägre.

  • Antibiotikaförsäljningen och antibiotikaresistensen fortsätter att öka visar årsrapport

    Publicerad:

    Under 2023 fortsatte antibiotikaförsäljningen att öka i Sverige. Samtidigt fortsatte antibiotikaresisten att öka, och antalet fall med bakterier med ESBL-CARBA var det högsta någonsin. Det visar rapporten Swedres-Svarm 2023 från Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

  • Fortsatta rekommendationer för vaccination mot covid-19

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten har beslutat om fortsatta rekommendationer om vaccination mot covid-19. Rekommendationerna gäller tillsvidare.

  • Ökade vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden

    Publicerad:

    De senaste årens nedåtgående trend för vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden, SÄBO, är bruten. För riskfaktorer som trycksår, andra sår och urinkateter syns en signifikant ökning jämfört med åren 2015-2023, visar den senaste HALT-mätningen.

  • Rekommendation för handläggning av halsfluss

    Publicerad:

    Med anledning av den höga förekomsten av invasiva grupp A-streptokocker i Sverige under 2023-2024 kompletterar nu Folkhälsomyndigheten, efter samråd med Läkemedelsverket, rekommendationerna för handläggning av halsfluss (faryngotonsillit) i öppenvård.

  • Viktigt att stödja balanserad användning av digitala medier

    Publicerad:

    Forskningen visar att hög användning av digitala medier kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga upplever att de kan fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet. Det är några av slutsatserna i en ny

  • Förnyat och stärkt WHO-samarbete för stöd till det globala antibiotikaarbetet

    Publicerad:

    Världshälsoorganisationen, WHO, har gett förnyat uppdrag till det samarbetscenter för antibiotikafrågan som finns på Folkhälsomyndigheten. Sedan 2016 har centret tillhandahållit stöd till WHO i att stärka det globala arbetet mot antibiotikaresistens och att placera frågan högt upp på agendan.

  • Sänkt medellivslängd för ensamstående kvinnor med kort utbildning

    Publicerad:

    Medellivslängden sjunker för ensamstående kvinnor med förgymnasial utbildning födda i Sverige. Det visar en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten.

  • Narkotika i Europa växande utmaning

    Publicerad:

    Tillgången till narkotika i Europa är hög. Ett brett utbud av substanser med hög styrka och i nya former och kombinationer ökar riskerna för skada. Det slår EU:s narkotikamyndighet EMCDDA fast i en ny rapport.