Fler i rekommenderade grupper behöver vaccinera sig mot covid-19 under april
LyssnaNu pågår vårens vaccinationsinsats mot covid-19. Hittills har ungefär 30 procent av de personer som är 80 år och äldre fått vårdosen. För att öka skyddet inom de grupper som rekommenderas vaccination i vår, behöver kommuner och regioner nå ut till fler under april.
Alla personer som är 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre och har dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 under våren 2024. Dessa grupper behöver tills vidare vaccineras två gånger om året för att bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död.
– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig. Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinerar sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 ökar gradvis med stigande ålder, samtidigt som vaccinets skydd avtar snabbare hos äldre. Personer från 65 år som har behov av daglig omsorg, har en ökad risk för allvarlig covid-19 jämfört med jämnåriga personer utan omsorgsbehov.
Vaccinationstäckningen varierar
Sedan vaccinationsinsatsen startade under våren har täckningen ökat relativt snabbt i vissa regioner. Halvvägs in i insatsen är det på nationell nivå cirka 30 procent av personerna 80 år och äldre, som har vaccinerats. Vaccinationstäckningen varierar dock mycket i landet. I en del regioner är det närmare 50 procent som har vaccinerat sig, i andra är det under 10 procent. Personliga kallelser, hög tillgänglighet och att erbjuda ett bokningsförfarande som inte enbart är digitialt, är faktorer som verkar bidra till att fler i målgruppen vaccinerar sig.
– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten. Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.