April

Lyssna

Ämnesområden
År

11 träffar inom Nyheter

  • Utbrott av mpox i Stockholm utreds

    Publicerad:

    Ett pågående utbrott av mpox utreds av hälso- och sjukvården och den regionala smittskyddsenheten i Stockholm med stöd av Folkhälsomyndigheten. Personer med ökad risk för att smittas med mpox rekommenderas även fortsättningsvis att vaccinera sig mot sjukdomen.

  • Folkhälsoarbetet ser olika ut i landet

    Publicerad:

    Förutsättningarna för att arbeta med folkhälsa skiljer sig åt mellan olika kommuner, regioner och länsstyrelser. Det visar en kartläggning som Folkhälsomyndigheten genomfört.

  • Allt fler störs av buller och dålig inomhusmiljö

    Publicerad:

    Miljöfaktorer både inomhus och utomhus kan påverka människors hälsa. En stor enkät från Folkhälsomyndigheten visar att allt fler upplever besvär som trötthet, huvudvärk och sömnsvårigheter på grund av miljön i och omkring sin bostad.

  • Vaccinationsveckan uppmärksammar att vaccination skyddar genom hela livet

    Publicerad:

    I år firar WHO:s globala vaccinationsprogram 50 år. Programmet har bidragit till att rädda miljontals liv världen över, och i Sverige beräknas att vaccination av barn har förebyggt runt en och en halv miljon fall av mässling, kikhosta, påssjuka och polio.

  • Invasiva infektioner med grupp A-streptokocker fortsatt på hög nivå

    Publicerad:

    Förra året ökade antalet rapporterade fall av TBE, gonorré och invasiva infektioner med grupp A-streptokocker, som fortsatt ligger kvar på en hög nivå. Det visar Folkhälsomyndighetens årssammanfattning för smittsamma sjukdomar för 2023.

  • Fler i rekommenderade grupper behöver vaccinera sig mot covid-19 under april

    Publicerad:

    Nu pågår vårens vaccinationsinsats mot covid-19. Hittills har ungefär 30 procent av de personer som är 80 år och äldre fått vårdosen. För att öka skyddet inom de grupper som rekommenderas vaccination i vår, behöver kommuner och regioner nå ut till fler under april.

  • Vägledning till förskolan för att minska risken för smittspridning

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten har sammanställt en uppdaterad vägledning för att minska risken för smittspridning på förskolor. Det handlar bland annat om rutiner för god hygien, hur smittkedjor kan brytas och vägledning om när barn bör stanna hemma från förskolan.

  • Bättre beredskap för storskalig testning och smittspårning krävs för nästa pandemi

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen utvärderat den storskaliga testningen av misstänkta fall av covid-19. Bedömningen är att det även vid nästa pandemi kommer att krävas en omfattande testning och smittspårning, och att samhällets beredskap för det behöver förbättras.

  • Så påverkades barn och unga av covid-19-pandemin

    Publicerad:

    Små förändringar i livsvillkor, levnadsvanor och hälsa – men en oro för att familjemedlemmar och äldre släktingar skulle bli allvarligt sjuka eller dö i covid-19. Det är några av resultaten i en undersökning om hur barn och unga i Sverige påverkades av covid-19-pandemin.

  • Ungdomsmottagningar viktigt stöd för ungas psykiska hälsa

    Publicerad:

    Med utgångspunkt i ungdomars egna behov främjar och stödjer ungdomsmottagningarna psykisk hälsa. Det är ett unikt arbetssätt som kompletterar insatser från andra aktörer. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.