Ökad spridning av covid-19

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Smittspridningen av covid-19 har ökat sedan i början av sommaren, från låga nivåer. I samband med återgång till arbete och skola kan smittspridningen öka ytterligare.

Sedan i slutet av juni har smittspridningen av covid-19 ökat i Sverige och flera andra europeiska länder. Antalet inneliggande i slutenvård har ökat under samma period. Sedan mitten av juli har även antalet avlidna med covid-19 ökat. Ett mindre antal patienter vårdas på intensivvårdsavdelning.

Sammantaget bedöms smittspridningen av covid-19 vara på en högre nivå än under våren och försommaren, men fortfarande låg jämfört med vinterns topp i november–december 2023.

– Smittspridningen av covid-19 pågår under hela året men en ökning är att vänta under hösten. Vaccination ger ett effektivt skydd mot allvarlig sjukdom och död, och det är därför viktigt att personer med hög risk vaccineras i enlighet med våra rekommendationer. Dessutom bör fler personer i riskgrupper erbjudas antivirala läkemedel, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog.

Vaccinationsstart i oktober

Inför höst- och vintersäsong rekommenderar Folkhälsomyndigheten vaccination mot covid-19 till personer 65 år och äldre samt till personer 18–64 år med ökad risk för allvarlig covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinationsinsatsen mot covid-19 och influensa sker samordnat, med start i mitten av oktober.

Det är viktigt att regionerna verkar för en hög och jämlik vaccinationstäckning i de rekommenderade grupperna.

Läs mer